Članak

Stoje li Čović i Milićević iza gradnje hidrocentrala na Buni, kakva je uloga SBB-ove ministrice Đapo

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona dala je pod koncesiju dio rijeke Neretve, na kojoj u junu treba da počne izgradnja mini hidroelektarana. Prvo će biti izgrađena mini hidroelektrane Buna 1 i Bun

Kakva je uloga Dragana Čovića u izgradnji mini hidroelektrana na Neretvi? Pogledajte ko vodi cijeli projekat. Izvjesni Dragan Milićević?! Ispitajte da li je taj Dragan Milićević suprug federalne ministrice finansija Jelke Milićević, desne ruke Čovića. Može li taj Milićević sam voditi taj milionski projekat. Naravno da ne može? Politika definitivno stoji iza gradnje sramotnih mini hidroelektrana u Mostaru.

HDZ taj projekt lomi preko leđa građana. Uz pomoć koalicionih partnera. U svemu vide samo ogroman profit. Niko ih ne može zaustaviti u tome. Ovo je poraz demokratije – tvrde u razgovoru za agenciju Patria iz Koordinacije mostarskih udruženja.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona dala je pod koncesiju dio rijeke Neretve, na kojoj u junu treba da počne izgradnja mini hidroelektarana. Prvo će biti izgrađena mini hidroelektrane Buna 1 i Buna 2. Nakon toga i deseci sličnih mini hidroelektrana na ovom području. Prve mini hidroelektrane treba da budu izgrađene na ušću Bune u Neretvu.

Koncesiju za gradnju Vlada HNK dodijelila je firmi „Hercegovina građevinsko zanatstvo d.o.o.“ Mostar. Projekte u ime ove firme vodi Dragan Milićević.

- Počne li izgadnja ovih mini hidrolektrana, bit će uništeno kompletno ušće Bune u Neretvu- tvrde za Patriju mostarski ekolozi.

- To područje zaštićeno je zakonom. Riječ je o ušću koje je poznato kao mrjestilište nekoliko vrsta riba i tu nije dozvoljeno graditi. Politika sada definitivno demonstrira silu – tvrde iz Koordinacije Udruženja.

Hiljade Mostaraca već mjesecima pokušavaju zaustaviti urušavanje jednog od najljepših tokova Neretve. Više od 20 mostarskih udruženja podigli su svoj glas protiv gradnje, no politika je do sada bila jača od njih.

Mostarci vjeruju da ih jedino može spasiti SBB-ova ministrica okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine Edita Đapo. Ako investitoru ne izda okolišnu dozvolu, ušće Bune u Neretvu bit će spašeno. Turistički biser ostat će netaknut.

Nažalost, posljednjih dana u Mostar dolaze loše vijesti. Sve su prilike da će Đapo pod pritiskom dobrih odnosa lidera SBB-a i HDZ-a BiH Fahrudina Radončića i Dragana Čovića investitorima dati okolišnu dozvolu. Ili je tu dozvolu već dala. Sve je još pod velom tajni. Đapo o ovom slučaju ne želi razgovarati. Novinaru Patrije rekla je da se ne sjeća tog slučaja, te da mora kontaktirati službe da provjere. No poslije nije odgovarala na telefonske pozive.

- Krene li gradnja ovih mini hidroelektrana, definitivno se mora umiješati tužilaštvo – poručuju iz Koordinacije.

Voditelj projekta Dragan Milićević javnosti je pokušao objasniti kako ljepote Neretve treba ostaviti po strani. Nove investicije će donijeti i nova radna mjesta, ali i puniti budžet Mostara.

A, da li je Milićevićeva priča iskrena. Iz Koordinacije tvrde da je to potpuna obmana građana. Mini hidroelektrane su automatizovane. Svaka od njih donijet će tek po jedno radno mjesto. Zanemariv je i novac od koncesije. Svega 20-ak ili 30-ak hiljada KM godišnje. S druge strane investitor bi godišnje ubirao najmanje milion KM od prodaje električne energije, piše Patria.

 

#BiH