Objavljeno u kategoriji BiH na 27.02.2016 16:20:40

Kćerka Alojza Renića: Ako se Čelik ugasi, Zenica gubi svoj identitet

Foto: Ilustracija

Sanja Renić, kćerka Alojza Renića, slavnog fudbalera Fudbalskog kluba „Čelik“ s kojim je ostvario najveće sportske rezultate oglasila se pismom, a u povodu sve teže situacije u Čeliku, piše novinska agencija Patria.

- Nakon igračke karijere, moj otac je radio i kao trener i kao direktor „Čelika“. Jednostavno rečeno, njegova profesionalna karijera je obilježena „Čelikom“, jednako kao što je – a to često ističu i navijači i novinari i historičari sporta – Alojz Renić obilježio historiju „Čelika“. Ne samo zbog toga, ali i zbog toga, gajim posebne osjećaje prema toj sportskoj instituciji i simbolu grada Zenice s kojim se, vjerujem, poistovjećuje većina Zeničana.

Oglašavam se povodom dešavanja u Fudbalskom klubu „Čelik“.

Tužno je i strašno je što se „Čelik“, kao jedan od simbola grada Zenice, nalazi pred gašenjem. Svi koji su pratili dešavanja u vezi s Čelikom, znaju da je račun kluba blokiran, da su mjesta u upravi upražnjena, te da se
Gradsko vijeće i gradska vlast u Zenici također distanciraju od odgovoronosti.  Jedino su navijači ti koji pokušavaju nešto učiniti.

Koristim ovu priliku da se solidarišem sa navijačima i svima onim, koji brinu za Čelik, te da dam podršku sutrašnjim
protestima i zahtjevima, koje su navijači postavili. Između ostalog, navijači traže da Gradsko vijeće hitno raspravlja o
situaciji u „Čeliku“. Riječ je o posve opravdanom zahtjevu. Opština je dugo vremena bila finansijer i u određenom smislu pokrovitelj „Čelika“, a nije preuzimala dovoljno odgovornosti, puštajući bivše upravne odbore da troše novce svih građana bez podnošenja finansijskih izvještaja.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, odbijena je inicijativa, kojom je traženo da se u program rada Gradskog vijeća uvrsti i tematska sjednica o „Čeliku“. Takvo ponašanje vladajuće većine je nedopustivo i Gradsko vijeće
mora prestati bježati od odgovornosti. Građani Zenice očekuju od vijećnika, koje su izabrali da se uključe u rješavanje ovog problema. Guranje problema pod tepih neće nam ničega dobrog donijeti.

Eventualnim gašenjem „Čelika“ – a to je tako strašna mogućnost da je ne želim ni zamisliti – Zenica bi izgubila jedan od temeljnih činilaca svog identiteta. Zbog toga pozivam gradske institucije da saslušaju zahtjeve i uključe se svim raspoloživim kapacitetima. Jedino uz podršku gradske vlasti i građana moguće je osigurati izvjesnu budućnost „Čelika“, koja će nam donijeti trenutke uspjeha kakvih je bilo kako za vrijeme Aloza Renića, ali i drugih velikana u bogatoj historiji „Čelika“.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android