Članak

Vučković: Teroristi su poslali poruku da niko nije siguran, zakazali francuski obavještajci

Položaj muslimana u Evropi biće dodatno otežan, jer će biti etiketirani kao teroristi i dovesti ih u potencijalne sukobe sa nacionalističkim grupama. A očigledno je da Francuskoj treba predsjednik pop

Ekspert za sigurnost mr. Vladimir Vučković za novinsku agenciju Patria iznio je svoje viđenje sinoćnjih terorističkih napada u Parizu.

-Prije svega želim uputiti najiskrenije saučešće francuskom narodu i porodicama žrtava sinoćnjeg monstruoznog napada u Parizu.

Očigledno je da se radi o klasičnom terorističkom aktu koji je imao za cilj destabilizaciju, ne samo Francuske već i cijele Evrope. Modus operandi i tajming koji je usklađen, dovoljan su pokazatelj da se radilo o sinhronizovanom i jako dobro pripremljenom aktu. Jedan od najvećih evropskih derbija, između Francuske i Njemačke, završio se krvavo.

Namjera terorista je bila da pošalju jasnu poruku da niko nije bezbjedan. Napad na stadion na kojem se nalazio i francuski predsjednik Fransoa Oland, poslao je poruku da je izvršen napad na francusku državnost i tekovine njene viševjekovne civilizacije, kaže Vučković.

Podsjeća da je odgovornost,  za teroristički akt, preuzela Islamska država koja je prije nekoliko dana u video poruci najavila napade u Evropi.

-Mnogi eksperti i analitičari su se pitali kakva je simbolika čamca sa džihadistima, koji prelazi rijeku na kraju pomenutog snimka. Očigledno je da je to poruka njihovog skorog dolaska u Evropu, što se sinoć i obistinilo.

Interesantan je podatak da je prošle sedmice u pravcu Sirije Francuska uputila svoj nosač aviona „Šarl Degol“, ponos oružanih snaga, kako bi intenzivirala udare po ciljevima islamista. Pored toga, silno hvalisanje gospodina Džona Kerija da je ubijen jedan od vođa Islamske države, Džihadi Džona i da je njen kraj blizu, ispostavilo se kao ishitreno, kaže Vučković.

Ističe da proaktivne mjere francuskih bezbjednosnih snaga nisu adekvatno provedene.

- Francuska obavještajna garnitura nije uspjela da dođe do podataka o spremanju masakra. Interesantno je i to da obavještajne službe drugih država nisu imale informacije o mogućem napadu u Parizu, ili možda to nije htjela da podjeli sa Francuzima. Bolna je činjenica za ponosni francuski narod da njihove službe nisu u stanju da spriječe niti jedan od dva teroristička napada u jako kratkom vremenskom periodu.

Epilog svega će biti intenzivnije uključenje NATO alijanse u borbu protiv džihadista u Siriji i Iraku, što će usporiti napredovanje koalicije predvođene Rusijom i Iranom u ostvarivanju njihovih geopolitičkih interesa. Nažalost geopolitički interesi se stavljaju ispred života ljudi, sudbine naroda i budućnosti država.

Položaj muslimana u Evropi biće dodatno otežan, jer će biti etiketirani kao teroristi i dovesti ih u potencijalne sukobe sa nacionalističkim grupama. A očigledno je da Francuskoj treba predsjednik poput Šarla Degola, jer niko posle njega nije mogao da bude adekvatna zamjena, zaključuje Vučković.   

#Intervju