Članak

Nikšić: Priča o jedinstvu bilo kojeg naroda, uvod je u daljnju etničku podjelu BiH

Mi u SDP-u se nadamo da će izborni pobjednici godinu nakon izbora makar formirati stabilnu vlast, ali ćemo uvijek biti brana politici daljnjih podjela BiH, poručuje Nikšić.

Interes građana Bosne i Hercegovine je da ima stabilnu vlast. Kao opoziciona partija SDP podržava svaki politički dogovor koji će rezultirati formiranjem stabilne vlasti, kazao je u izjavi za novinsku agenciju Patria predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić.  

Dosadašnji potezi SDA i HDZ, isiče Nikšić, pokazali su „kako ove dvije stranke niti znaju, niti imaju interes da formiraju stabilnu vlast“.

-Njima ovakvo stanje zapravo savršeno odgovara, a to što građani BiH zbog toga trpe ogromnu štetu njih uopšte i ne zanima.

Ono na što mi u SDP-u nikada nećemo pristati i prihvatiti kao dobru političku praksu, jeste formiranje vlasti na temelju pukog sabiranja nekih nacionalnih blokova.

Priča o jedinstvu bilo kojeg naroda, što bi kao dogovor dvije ili više stranaka trebao da predstavlja, vrlo je opasna teza koja nije ništa drugo nego uvod u daljnju etničku podjelu BiH. Takvom politikom zapravo se podržavaju one snage koje godinama nastoje dodatno oslabiti i podijeliti BiH, naglašava Nikšić.

Lider SDP-a podsjeća da se vlast u BiH, prema Ustavu i zakonima ove države formira po principu građanskog legitimiteta, a ne legitimiteta naroda.

-To je ustavni fakt koji nikakav politički dogovor ne može promjeniti. Svako ko ulazi u takvu priču mora biti svjestan opasnosti koje takva politika može donijeti po stabilnost BiH, kao države svih njenih naroda i građana.

Dakle, mi u SDP-u se nadamo da će izborni pobjednici godinu nakon izbora makar formirati stabilnu vlast, ali ćemo uvijek biti brana politici daljnjih podjela BiH, poručuje Nikšić.    

#Intervju