Objavljeno u kategoriji Intervju na 06.10.2015 08:14:36

Dodik: SIPA ne može prići mojim vratima, ja sam predsjednik

Dodik: Nisam ja socijalni slučaj, ne treba mi Čović da me uvodi u vlast

-Ne mislimo prije isteka zadatog roka, a to je 2017. godina, raspisivati referendum o nezavisnosti Republike Srpske. Ja nisam separatista, samo pokušavam da se poštuje Dejton, poručio je Milorad Dodik gostujući u Pressingu na N1, prenosi novinska agencija Patria.

Na pitanje hoće li raspisati referendum o nezavisnosti RS, ako prođe referendum od Sudu i Tužilaštvu BiH, Dodik je odgovorio da je to je splet okolnosti i da će do 2017. godine pokušati sve da se BiH uredi u skladu s Dejtonom i s interesima tri naroda i dva entiteta. 

On je istakao da neće biti potrebe za referendumom o statusu ako se bude poštovao referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

-To će značiti da se uvažava RS, Srbi i da možemo rješavati stvari. Pozivam sve političke predstavnike Bošnjaka da se otklonimo međunarodne zajednice i da napravimo unutrašnji dogovor. Trebamo zajednički napraviti Sud koji ima legimitet RS i Srba.

Radončić i Izetbegović su dogovorili primirje, a premijer Srbije, Aleksandar Vučić je rekao da je to opasno homogeniziranje Bošnjaka.

-Znam da je Vučić veliki prijatelj BiH, ali i Republike Srpske. Ja sam za stabilnost. Nisam protiv aranžmana Radončića i Izetbegovića, iako dobro znate da nema teške riječi koje nisu izmjenili. Ipak, mene interesuje stabilna FBiH.

On je kazao da će SNSD u državnu vlast ući samo kao predstavnik RS.

-Za BiH je najbolje da se u njoj svi osjećaju dobro. Želim da se poštuje interes RS. Prije tri godine sam bio zainteresovan da BiH dobije status kandidata EU i bio spreman učiniti sve, ali su drugi kočili taj put. Sada to ne zavisi od mene.

-Nisam ja socijalni slučaj da meni neko treba pomagati, odgovorio je Dodik na pitanje da li će mu Dragan Čović pomoći da uđe u Vijeće ministara BiH.

Predsjednik RS u Pressingu je kazao da Savez za promjene nema podršku naroda u RS.

-Mladen Ivanić nije izbor srpskog glasačkog tijela, a tamo se piše da je srpski član Predsjedništva, jer su za njega glasali Bošnjaci u RS i dijaspori.

Mnogi kažu da kad bi svoju energiju upotrijebio za dobrobit BiH, u zemlji bi bilo mnogo bolje.

-Dobrobit je isključivo vezana za dobrobit RS. A bolje može biti i BiH i Republici Srpske. Neka se uvaži RS, mi ćemo uvažiti BiH i taj čvor je razriješen.

Dodik je govorio da se problem Srba i Bošnjaka se može riješiti samo razgraničenjem.

-Sve godine i historija govori o tome. Razgraničenje, ne mora odvajanje, da niko nikome ništa ne nameće. To je optimalna priča i za Srbe i Bošnjake. Ako to ne uspije, onda je i odvajanje opcija.

Načelnik Srebrenice, Ćamil Duraković, kaže da mu je lakše doći do Vučića, nego do Dodika. On je rekao da u slučaju pokušaja otcjepljenja RS, sa Srebrenicom, znači novi rat.

-Srebrenica je u RS i ona će poštovati odluke. Ja nisam ratni čovjek, ali ću se boriti za svoje političke stavove, bio predsjednik ili ne, jer neću doživotno biti lider RS.

57 posto izvoza RS ide u EU, najmanje ide u Rusiju, dok iz Rusije najviše uvozi. Dodik je u Pressingu otkrio šta mu je jednom prilikom rekao ambasador Velike Britanije.

-Prije nekoliko godina britanski ambasador mi je ljutito rekao da ima samo deset zemalja koje bi podržale nezavisnost RS. Pitao sam koje su to države, pa da odmah to uradimo.

Na pitanje da li bi Srbija podržala nezavinost RS, Dodik je kazao da ih to nije pitao, ali ako dođe do toga da će tražiti podršku, iako to nije politika EU.

-Politika EU nije ni da ima ograde, ni Katalonije, Škotska, Bavarska.. Beograd zna da politička garnitura u RS zna da može samo da uspješno sarađuje, a ne da bude podanička. Nismo bili podanici ni strancima ni Inzku, ne treba ni ekstremni Beograd očekivati podaničku RS.

Bakir Izetbegović rekao da većinski kršćanska međunarodna zajednica poštuje stavove Bošnjaka jer su korektni, a da Dodik nije korektan i nanosi štetu RS.

-Nije on zadužen da govori o RS. Bilo bi dobro da se poštujemo i da svako snosi svoju odgovornost.

Jednom prilikom lider Republike Srpske je izjavio da je najveća šteta što je BiH u Dejtonu preživjela.

-Živjeli bi mnogo bolje. Bila bi RS i FBiH. Imali bi najbolje moguće odnose do sada, razvijali bi se i uvažavali."

X - RAY - kratka pitanja, kratki odgovori

SIPA zakuca na vrata? - Ne mogu prići, nek probaju. Ja sam predsjednik.
Da li se bojite da će Vas visoki predstavnik smijeniti? - Ne.
Ko su pravi, a ko lažni Srbi? - Nisam ja taj koji izdaje certifikate.
BiH za pet godina? - Biće sređenija nego sada.
Meddžida Kreso je kazala da nemate pojma o pravu? - Ona nema pojma o Sudu.
Abdulah Sidran rekao da je politički kabadahija? - On bi se mogao okupati za početak.
Besim Spahić kazao da je najinteligentiji među političarima? - Svaka mu čast.

Trećerazredni službenici stranci se vježbaju na nama 

Poznat je negativan stav Dodika prema međunarodnim zvaničnicima u BiH.

"Stranci drže nas ovdje da dođu njihovi trećerazredni službenici, da se vježbaju dok ne odu na urgentna područja koja se stvaraju u svijetu. Kada se eliminiše dnevno uplitanje međunarodnog faktora u poslove BiH krenut ćemo naprijed", rekao je on.

"BiH najviše demantuju stranci, koji pokazuju da nije nezavisna i samostalna zemlja. Oni se svaki dan upliću i nameću rješenja. Neka se sproveze sporazum koji su potpisali lideri stranaka u BiH, a stranci rekli da to ne valja. Ako se to sprovede oblokirat ćemo proces puta prema NATO-u", poručio je predsjednik entiteta Republika Srpska.

Ne bojim se legalnog postupka, bojim se fukara

-U prvoj Vladi su digli 37 tačaka optužnice protiv mene i nije bilo dokaza. Ne bojim se nijednog legitimnog i legalnog postupka, bojim se fukara. Oni su spremni da svašta urade u životu i vi to znate", kazao je Milorad Dodik.

Na pitanje o "misterioznom" ruskom zlatu koje je postalo aktuelna tema posebno nakon negiranja Milorada Dodika da je uopšte dobio ikakvo zlato, kazao je da nema ništa sa tim.

-Rusko zlato se nalazi širom svijeta i u Rusiji. Vi znate da ja godinama osporavam Sud i Tužilaštvo u BiH sa stanovišta proceduralnog postavljenja. Nisam rekao da ne treba da postoje, ali ne rade najbolje. Sarađivat ću sa Sudom u Sarajevu da ne bi bilo nikakvih dilema, samo da neko ne bi rekao da je moja borba usmjerena na Sud i Tužilaštvo. Neću dozvoliti blamažu i slobodno izvolite, neka dokažu sve što imaju. To su sve izmišljotine. U mojoj porodici se može naći lančića, prstenja i možda se može navući na kilogram, kazao je Dodik.

-Meni nije problem pričati o tome, ali nemam šta pričati. Zamislite kakav bi moj život bio bemsislen da sam luzer, ja sam sve zaradio poštenim radom. Svi znaju da sam sve zaradio. Spreman sam da budem dio procesa, samo da bi se dokazala moja nevinost, dodao je Milorad Dodik.

U ratu sam bio bogatiji nego sada

Na pitanje o imovini i nekim navodima da ustvari posjeduje imovinu vrijednu 600 miliona KM, kazao je da on ništa ne krije.

-U toku rata se izgubio dio novca, ja sam u ratu bio bogatiji nego sada. Ja sam prijavio u Beogradu imovinu koju sam uzeo na kredit, koji još nije isplaćen. To faktički nije moja imovina. Ako ne vratim zadnju ratu, dići će se hipoteka i to će mi se oduzeti. Protiv mene su vođene masovne parnice i nikad niko ništa nije dokazao. U prvoj Vladi su digli 37 tačaka optužnice protiv mene i nije bilo dokaza, kazao je.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android