Članak

Laburistička stranka BiH organizuje proslavu rođendana osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića

Županijski sud u Karlovcu Abdića je 2003. osudio na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud preinačio je kaznu na 15 godina.

Laburistička stranka BiH pozvala je članove, simpatizere i građane da im se pridruže 3. oktobra na proslavi rođendana osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića, u poslovnom centru Maljevac u Hrvatskoj. Organizirani su autobusi koji u 9 sati polaze sa nekoliko različitih lokacija u Velikoj Kladuši, piše novinska agencija Patria.

Laburistička stranka BiH osnovana je u decembru 2013. godine, a njena predsjednica je Fikretova kćerka Elvira Abdić Jelenović, koja je i osnovala ovu stranku.

Fikret Abdić pušten je na uvjetnu slobodu iz zatvora u Puli u martu 2012. godine, nakon što je odslužio dvije trećine kazne, odnosno 10 godina i 9 mjeseci, na koju je bio osuđen zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske Krajine od 1993. do 1995. godine i proglašenje takozvane autonomne pokrajine zapadna Bosna.

Županijski sud u Karlovcu Abdića je 2003. osudio na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud preinačio je kaznu na 15 godina.

Sudilo mu se kao državljaninu Hrvatske i BiH, prema optužnici Tužilaštva BiH, a na temelju sporazuma vlada dvije države o pravnoj pomoći.

Proglašen je krivim zbog uspostave tzv. pokrajine zapadna Bosna, suprotno Ustavu BiH, te zato što je, kao vrhovni zapovjednik takozvane narodne odbrane, odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara, kroz koje je prošlo najmanje 5.000 protivnika uspostave te pokrajine. 

#BiH