Članak

Nikšić: DF mora odlučiti da li je vlast ili opozicija

Nikšić je kazao da je imao jasan stav kada je konstituirana vlast da je DF kontrukciona greška u vlasti sa HDZ-om.

Aktuelni predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i jedan od kandidata za izbor novog predsjednika partije Nermin Nikšić u intervjuu za prilog Sedmica Dnevnog avaza komentirao je aktuelnu političku situaciju i poziciju Demokratske fronte u FBiH, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Nikšić je kazao da je imao jasan stav kada je konstituirana vlast da je DF kontrukciona greška u vlasti sa HDZ-om.

- I to se pokazalo tačnim. Razloge zbog kojih DF ostaje u vlasti na državnom niovu i pojedinim kantonima mogu razumjeti, to može biti pokušaj utjecaja na provođenje određenih politika. Neprirodno je bilo da ni prvih 100 dana nisu izdržali i da je puklo. Međutim, to je bilo očekivano, iako ne u tako kratkom roku. SDA i HDZ su vrlo uigran tim i znaju šta hoće i svako treći ko bi se tu pojavio ima problem da se snađe.

On je kazao da smatra da je za DF prilično teško obranjiva ova pozicija koju trenutno imaju, odnosno ponašati se kao opozicija na jednom nivou, a vlast na drugom.

- Mislim da će se to poslije njihovog kongresa morati jasno izdefinirati i iskazati šta i kako misle dalje – kazao je Nikšić.

Nikšić se osvrnuo i na bivšeg predsjednika SDP BiH Zlatka Lagumdžiju navodeći da je on bio predsjednik u značajnom periodu koji je obilježio radom, usponima i padovima SDP-a.

- Svjestan sam te hipoteke i opterećenja i priče kako će Zlatko preko mene upravljati SDP-om. Kao čovjek koji vodi jedan savjet u SDP-u i član Glavnog odbora on ima svoje mjesto i ulogu u stranci, ali sasvim izvjesno je da je sada neko drugi predsjednik i da on nema presudnu ulogu u donošenju odluka rukovodstva SDP-a. Ko god bude izabran za čelnika imat će svoj mandat koji će crpiti direktno od članstva i bilo bi iluzorno da bilo ko dopusti da neko preko njega ostvari neke druge ciljeve – kaže Nikšić.

Na pitanje šta će konkretno uraditi ako bude izabran ponovo za predsjednika SDP-a Nikšić je kazao da će kao i do sada vrlo jasno kroz opozicioni blok artikulirati ono što mora biti interes građana.

- I na Zakonu o radu smo to pokazali. Uprkos pritiscima da se prebaci odgovornost na opoziciju. Mislim da je to nezapamćeno da imate jednu vladu koja nema parlamentarnu podršku, koja dolazi u Parlament sa stavom: „Da vidimo ko smije biti protiv ovoga“, i traži podršku opozicije za zakone koje ne misle provoditi, ali na taj način osigurava legitimitet da može zaposjesti javna dobra. Neodrživo je stanje da imamo manjinsku vladu bez podrške Parlamenta  - kaže Nikšić.

On misli da je jedino rješenje da se sve političke partije opredijele za izmjenu Izbornog zakona kako bi se osiguralo da se mogu održati vanredni izbori i onda da iskažu spremnost  da razgovaramo o formiranju nekih koncentracionih vlada koje bi imale dva zadatka: da provedu reforme na evropskom putu i da se provedu opći izbori zajedno s lokalnim.

#Intervju