Članak

Somun: Erdogan ostaje neprikosnoveni lider Turske

Izbori u Turskoj, kaže Somun, jesu znak veće demokratičnosti koju su pokazali birači, i koji su uveli u parlament na velika vrata prokurdsku stranku HDP, koja će imati oko 75 poslanika. Ali, pri tome

Vladajuća stranka AKP i predsjednik Recep Tayyip Erdogan nisu izgubili izbore, jer su ostali na vlasti  kao najjača politička snaga i neprikosnoveni lider zemlje.  

Izgubili su ih, međutim, ako su planirali da uvedu jednopartijski sistem i vlast jednog čovjeka, rekao je bh. novinsku agenciju Patria bivši bh. diplomata, publicista i stručnjak za Srednji istok Hajrudin Somun, komentarišući izbore u Turskoj koji su održani u nedjelju, a na kojima prvi put nakon 13 godina AKP nije osvojila apsolutnu većinu.

Izbori u Turskoj izazvali su veliku pažnju građana ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u cijeloj Evropi, jer je Turska trenutno najbrža rastuća ekonomija svijeta, koja ima sve veći utjecaj i na svjetsku politiku.

Vladajuća Partija pravde i razvoja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana jučer je osvojila najviše glasova, 41 posto, ali je prvi put za 13 godina izgubila parlamentarnu većinu i morat će da formira koaliciju, pokazali su zvanični rezultati na osnovu 98 posto prebrojanih glasova.

Nakon AKP Turci su najveći broj glasova dali Republikanskoj narodnoj partiji (ĆP) koja je osvojila 25 posto glasova, nacionalistička Partija nacionalnog pokreta (MHP) osvojila je 16,5 posto te prokurdska Narodna demokratska partija (HDP) dobila je 12,5 posto glasova kojoj je i bio cilj ulazak u parlament.

Analitičar Somun smatra da u Turskoj, bez obzira na rezultate nije ugrožena politika koju AKP uspješno vodi od 2003. godine, ali jeste kažnjena za neke propuste posljednjih nekoliko godina, posebno što je spriječen nezavisni sudski sistem da se obračuna s pojavama korupcije u vladi.

- Rezultati izbora takođe će bar za naredni mandat zaustaviti trend ustavnih promjena u pravcu zavođenja predsjedničke vlasti, slične u Francuskoj – smatra Somun.

Izbori u Turskoj, dodaje, jesu znak veće demokratičnosti koju su pokazali birači, i koji su uveli u parlament na velika vrata prokurdsku stranku HDP, koja će imati oko 75 poslanika. Ali, pri tome ne treba zaboraviti da je otvaranje  kurdskog pitanja jedna od velikih zasluga Erdoganove politike u protekloj deceniji.

- Prošla su vremena kad je kurdska zastupnica Lejla Zana osuđena na dugogodišnji zatvor kad je svoju zakletvu u parlamentu izgovorila na kurdskom jeziku – podsjetio je Somun.

#Intervju