Objavljeno u kategoriji Intervju na 07.06.2015 16:50:53

Mujkić: Papa u BiH traži suživot, a većina bh. političara karijeru izgradila na konfliktu

Profesor Mujkić: Papa nas je podsjetio na hiljadugodišnju tradiciju življenja jedni sa drugima

Profesor sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić oduševljen je porukama koje je papa Franjo uputio tokom svog boravka u Sarajevu, iako je o skromnosti i toleranciji najvećeg katoličkog poglavara bio upoznat od ranije.

Nažalost, kaže profesor Mujkić u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria, teško je povjerovati da će poruke mira i suživota koje je papa Franjo više puta odaslao tokom subotnje dvanaestosatne posjete glavnom gradu BiH, doprijeti do ušiju većeg dijela bh. političara, jer je većina od njih svoju političku karijeru izgradila upravo na suprotnom i generiranju konflikta.

A, mir i sloga takvima, jasno je, ne odgovara.

Pet ključnih poruka poslao je papa Franjo jučer iz Predsjedništva BiH, sa koševskog stadiona gdje je molio zajedno sa 70.000 vjernika, iz Sarajevske katedrale, Franjevačkog međunarodnog studentskog centra te iz Nadbiskupijskog centra gdje se sastao sa mladima.

Prva ključna poruka pape Franje koju je uputio svim narodima u BiH bila je mir, druga dijalog, treća poruka je Evropa, zatim razgovor i posljednja ali ne najmanje važna je različitost. Snažene poruke papa je uputio svim narodima u BiH, ne favorizirajući čak ni same katolike.

Od naroda u BiH papa je tražio da grade mostove a ne zidove, da grade ljubav, a ne mržnju, da podstiču razvoj i napredak, a ne sukobe i razjedinjavanje.

- Mi živimo u takvoj sredini, u takvom političkom okruženju gdje se svaka pomirljivost i svaka konstruktivnost tumači kao kapitulacija, kao neka slabost, a ne snaga, iako je i sam papa tokom boravka u Sarajevu rekao da je pomirljivost snaga, a ne slabost – komentariše Mujkić, no, ipak dodajući sa su papine poruke, bez obzira kako će je pojedini političari u zemlji prihvatiti, dragocjene jer su došle u vrijeme kada i neki ozbiljni političari izvan zemlje govore o novim podjelama BiH.

Papa je, kaže Mujkić, građanima u BiH pokušao dati snagu da obnove hiljadugodišnje iskustvo života u razlici – a to za sve ljude u BiH može biti itekako korisno jer se kreću prema takvom svijetu (težnje BiH da postane članica Evropske unije) gdje će morati živjeti sa drugima i drugačijima, piše Patria.

 

KLJUČNE PORUKE PAPE FRANJE KOJE JE IZGOVORIO U SARAJEVU

1. Mir

Sveta se Stolica raduje svemu što je postignuto u ovim godinama i jamči svoju skrb u promicanju suradnje, dijaloga i solidarnosti, svjesna da su mir i međusobna pažnja u civiliziranom i uređenom suživotu nužni uvjeti za trajan i stvaran razvoj.

2. Dijalog

Prijeko je potreban strpljiv dijalog, pun povjerenja, tako da pojedinci, obitelji i zajednice mogu prenositi vrijednosti vlastite kulture i prihvaćati sve ono dobro u tuđim iskustvima.

3. Evropa

BiH je sastavni dio Europe. Njezini uspjesi i drame potpuno se uklapaju u povijest europskih uspjeha i drama, te su u isto vrijeme velika opomena kako bi se uložile sve raspoložive snage da započeti mirovni procesi postanu sve čvršći i stabilniji.

4. Razgovor

Potreban nam je razgovor, otkrivanje bogatstva svakoga od nas, vrednovanje onoga što nas ujedinjuje te doživljavanje razlika kao mogućnost rasta, pritom poštujući svakog pojedinca.

5. Različitost

Svi bismo trebali prepoznati naše temeljne ljudske vrijednosti, kako bismo se uspješno suprotstavili divljaštvu onih koji bi od svake različitosti htjeli stvoriti priliku za nasilje.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android