Članak

U Kanadi umro jedan od glavnih osumnjičenika za nacističke zločine

Kanađanin ukrajinskog porijekla Vladimir Katriuk, jedan od glavnih osumnjičenika za nacističke ratne zločine tokom Drugog svjetskog rata, umro je u 93. godini, izvijestio je u četvrtak dnevnik The Glo

Kanađanin ukrajinskog porijekla Vladimir Katriuk, jedan od glavnih osumnjičenika za nacističke ratne zločine tokom Drugog svjetskog rata, umro je u 93. godini, izvijestio je u četvrtak dnevnik The Globe and Mail, prenosi novinska agencija Patria. Umro je prošle sedmice, kazao je za ovaj dnevnik njegov advokat Orest Rudzik.

-Gospodin Katriuk umro je nakon godina nezaslužena maltretiranja, između ostalog i od medija, kazao je on.

-Radujem se što počiva u miru. Već je dugo bio bolestan.

Katriuk je bio na popisu najtraženijih nacističkih zločinaca koji je sastavio Centar Simon Wiesenthal. Godine 1999. Savezni sud Kanade ocijenio je da je Vladimir Katriuk lagao kako bi dobio kanadsko državljanstvo zataškujući nekadašnju saradnju s nacističkim režimom, ali nije pronašao nikakav dokaz da je počinio zlodjela.

Katriuk je tvrdio da je bio primoran priključiti se ukrajinskom bataljonu Waffen SS, odgovornom za zločine protiv židova i ostalih civila u Bjelorusiji i Ukrajini između 1942. i 1944. Njegova uloga, kako je rekao pred sudom, bila je ograničena na zaštitu seljana i stoke protiv napada pripadnika pokreta otpora..

#Svijet