Članak

Bostonski bombaš će pogubljenje čekati godinama

Američka porota je u petak, nakon petnaestosatnog vijećanja osudila na smrt Džohara Crnajeva koji je pomogao u aktiviranju bombe na bostonskom maratonu 2013., pri čemu su ubijene tri osobe, a 264 su p

Iako je jučer bostonski bombaš Džohar Crnajev osuđen na smrt, on neće biti pogubljen još godinama, možda i desetljećima, javljaju američki mediji pojašnjavajući kako sada slijede brojne žalbe na presudu, prenosi novinska agencija Patria.  

Njegovi advokati tražit će i da se o žalbama odlučuje van Massachusettsa jer smatraju kako sudovi na tom području ne mogu biti "potpuno emocionalno hladni" zbog napada.

Američka porota je u petak, nakon petnaestosatnog vijećanja osudila na smrt Džohara Crnajeva koji je pomogao u aktiviranju bombe na bostonskom maratonu 2013., pri čemu su ubijene tri osobe, a 264 su povrijeđene. Savezna porota donijela je odluku prema kojoj će Crnajev (21) biti pogubljen smrtonosnom injekcijom.

Isti sastav porote prošli mjesec je Crnajeva proglasio krivim zbog slaganja i postavljanja dviju bombi kućne izrade na bostonskom maratonu 15. aprila 2013. U deset sedmica porota je saslušala 150 svjedoka, među kojima su i brojni učesnici maratona.

Tužitelji su Crnajeva  opisali kao pristašu Al Kaidinih militantnih islamističkih stajališta koji je izveo napad u znak osvete za američke vojne pohode u pretežno islamskim zemljama. Crnajev je zločin počinio zajedno s bratom Tamerlanom, koji je ubijen tokom policijske potjere nakon izvedenog napada.

#Svijet