Članak

Odgođena sjednica Zastupničkog doma PFBiH, nema parlamentarne većine

Kao razlog za odgađanje sjednice navedeno je to što Centralna izborna komisija (CIK) BiH nije dostavila uvjerenja o zamjenskim mandatima.

(Patria) - Odgođena je treća redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koja je bila zakazana za sutra sa početkom u 11 sati. Trebalo je to biti prvo zasjedanje još od one vanredne sjednice održane 28. aprila, kada je potvrđeno imenovanje novog saziva Vlade FBiH.

U obavijesti dostavljenoj federalnim zastupnicima kao razlog za odgađanje sjednice navedeno je to što Centralna izborna komisija (CIK) BiH nije dostavila uvjerenja o zamjenskim mandatima.

O terminu održavanja sjednice zastupnici će biti blagovremeno obaviješteni, navodi se u obavijesti koju je potpisala predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirjana Marinković-Lepić.

 

 

Foto: Istraga.ba

Portal Istraga.ba na svom Twitter profilu objavio je da je sjednica otkazana jer nema parlamentarne većine.

Inače, na sutrašnjoj sjednici trebalo je da se nađe 15 tačaka dnevnog reda, no među njima ne i dva zakonska prijedloga čiji su predlagači šefovi klubova Narodnog evropskog saveza (NES) Irfan Durić i Stranke za BiH Admir Čavalić. Radi se o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o doprinosima i Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o porezu na dohodak.

Iako su Durić i Čavalić predsjedavajućoj Zastupničkog doma Mirjani Marinković-Lepić još prije tačno sedam dana uputili zahtjev za uvrštavanje ova dva zakonska rješenja u dnevni red ove sjednice, to se nije dogodilo.

Durić je u kratkom razgovoru za Patriju rekao kako su se spomenuti zakonski prijedlozi ipak trebali sutra naći pred zastupnicima. No, s obzirom da je sjednica odgođena, morat ćemo sačekati da vidimo hoće li se to i desiti na prvoj narednoj.

- Dobili smo bili obećanje da bi obje ove tačke kao dopuna dnevnog reda bile uvrštene na samoj sjednici - kratko nam je kazao Durić.

Ključni zakoni

Za Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o doprinosima Durić i Čavalić navode kako se radi o ključnom zakonu koji već osam godina čeka na usvajanje.

"Kako bi se povećale neto plate, stimulisali poslodavci, i zaustavio trend odlaska radno sposobnog stanovništva, potrebno je spustiti zbirnu stopu doprinosa na 30 - 31,5%.

U međuvremenu je moguće usvojiti izmjene zakona kojima bi se omogućilo povećanje neto plate do 400 KM uz plaćanje 11% doprinosa za PIO.

Na ovaj način bismo dočekali 1. januar naredne godine kada bi krenula implementacija strateških izmjena zakona sa nešto višim neto platama, te bi se tako preduhitrile očekivane, ali ne i garantovane najave rasta plata.

Ovaj zakon, zajedno sa Zakonom o porezu na dohodak, kojim dohodak do 1.500 KM neće biti oporezovan, uz zadržavanje jedinstvene stope od 10% (progresivno oporezivanje u zemlji u kojoj je prosječna plata oko 600 eura jednostavno nema smisla), treba da se obavezno usvoji do kraja godine.

Oporezivanje ugovora o djelu ne treba da bude destimulativno kako se to ranije predlagalo, već pravedno - na način da osobe koje su angažovane po ovom osnovu ostvaruju (zdravstvene) benefite (koje finansiraju).

S druge strane, potrebno je institucionalno stati ukraj zloupotrebi ovog tipa ugovora, uz napomenu da su zloupotrebe minimalne po pitanju broja osoba koja rade navedeno", naveli su predlagači ovih zakonskih rješenja Irfan Durić i Admir Čavalić.

- Mi vjerujemo da će na sljedećoj sjednici Zastupničkog doma i jedan i drugi prijedlog zakona dobiti potrebnu većinu, i pozicije i opozicije - dodao je u izjavi za Patriju Irfan Durić.

(D. Kovač)

#BiH #ParlamentFBiH #ZastupničkiDomFBiH #DelvinKovač