Članak

Usvojen Budžet BiH za 2023. godinu, ništa od povećanja plata za funkcionere

Predrag Kožul (HDZ) kazao je da su oni bili suzdržani kod glasanja o proceduri.

(Patria) - Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH  usvojen je po hitnom postupku Prijedlog zakona o dopunama Zakona plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH. Zakon je usvojen jednoglasno. Svih 39 zastupnika glasalo je ZA.

U navedenom prijedlogu se traži da se u Zakon o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine dodaje novi član 7c, u kojem stoji da izuzetno od člana 7 ovog zakona plaće i naknade imenovanim i izabranim osobama u institucijama BiH koje imaju koeficijent iznad 8,0 obračunavat će se uz primjenu osnovice od 535 KM.

Ovim izmjenama plaće imenovanih i izabranih osoba u institucijama BiH ostale bi na postojećem nivou, bez obzira na povećanje visine osnovice na 600 KM zaposlenima u institucijama BiH, koje je Vijeće ministara BiH donijelo u cilju poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih uslijed općeg trenda rasta cijena. 

Predrag Kožul (HDZ) kazao je da su oni bili suzdržani kod glasanja o proceduri.

„Neki od kolega koji ovdje danas zagovaraju rješenja oko kojeg se i ja slažem, da plate koje su visoke ne bi trebale rasti, i dovesti sve u prihvatljive okvire podsjetit ću, drago mi je da je to kolega Begić spomenuo, bio zakon koji je predložio HDZ, a kojim je odnos smanjen na 1:8. Treba malo pojasniti ovaj zakon, jer ima neuobičajena formulacija, kaže se da se oni koeficijenti iznad 8 obračunavaju na drugi način. To treba pojasniti, šta znači jesu li to koeficijenti veći od 8 ili su uključeni i koeficijenti 8“, kazao je Kožul, te kazao da će ministri i zamjenici ministara imati jednaku platu.

„Proći će ovaj zakon, ali ovaj zakon žurno treba zamijeniti boljim i sistemskim rješenjem“, dodao je Kožul.

Šerif Špago (SDA) danas je kazao da su prošla tri mjeseca kako je on uputio izmjenu Zakona o plaćama, te da je on obuhvatniji i bolji od ovog.

„Bez obzira na anomalije mi ćemo podržati ovaj zakon i smatramo da je ovo privremeno rješenje dok Vijeće ministara konačno ne riješi sistemski ovaj problem“, istakao je Špago, kazavši da je bitno da se ovaj Zakon usvoji prije usvajanja u Budžetu.

Također, on je kazao da će zaključkom tražiti da i Dom naroda u hitnoj proceduri razmatra ovaj zakon.

Saša Magazinović (SDP) istakao je da zakon nije savršen, ali da je Vijeće ministara predložilo sistemsko rješenje ne bi predsjedništvo se moralo baviti ovim.

„Vijeće ministara jeste usvojilo zaključak da će u roku od tri mjeseca regulisati sistemski riješiti Zakon o plaćama, ja se nadam i konačno razdvojiti plate funkcionera od uposlenih u institucijama. Ovo jeste zakon koji je ograničen, dakle nisu članovi Predsjedništva ti koji tvrde da je ovo najbolje rješenje, ali je jedino predloženo i pokazuje odgovornost članova Predsjedništva“, istakao je Magazinović pojasnivši da će podržati ovaj zakon.

Šemsudin Mehmedović kazao da je do sada bilo mnogo prijedloga, ali da je Dom naroda sve pokušaje obarao.

„Mnogo je ranijih prijedloga bilo kvalitetnijih, ali to nas ne ograničava da podržimo ovaj prijedlog. No, bojim se da je ovo još jedna prevara i da će u Domu naroda ovo pasti“, kazao je Mehmedović.

I Jasmin Emrić (NES) zamjerio je činjenicu da ovaj prijedlog dolazi od Predsjedništva, a ne Vijeća ministara BiH.

„Mi trebamo novo zakonsko rješenje, poseban obračun za izabrane i imenovane zvaničnike. Nama treba poseban zakon, da se maknemo od državnih službenika. Mi ćemo podržati ovaj prijedlog, a ako ga usvoji Dom naroda, iako sam skeptičan“, govorio je Emrić u raspravi.

Također danas je usvojen i Budžet institucija za 2023. godinu. 

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u okviru budžeta za 2023. godinu iznose 1.315.400.000 KM, što je povećanje za 241,8 miliona KM u odnosu na budžet institucija BiH za 2022. godinu.

Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu utvrdilo je Predsjedništvo BiH na vanrednoj sjednici 20. marta, a dan kasnije Prijedlog je upućen u parlamentarnu proceduru na usvajanje po hitnom postupku.

#BiH