Članak

PRALJAK U NEUMU Tužilaštvo hrabri negatore genocida i UZP-a, dok se umjesto gospe Hercegovinom ukazuju zločinci!

A, u suštini to formiranje predmeta ne znači mnogo, jer prema zakonu, nakon što se predmet formira

Piše: A. Čorbo-Zećo


Ponovo u javnosti lagano blijedi priča, a time i pritisak na Tužilaštvo BiH da procesuiraju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. Nakon 6. marta kada nam je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) saopćilo da je formiran predmet protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike srpske zbog negiranja genocida, sve je zamrlo na ovu temu.

A, u suštini to formiranje predmeta ne znači mnogo, jer prema zakonu, nakon što se predmet formira, Tužilaštvo BiH provodi istragu, nakon čega postupajući tužilac odlučuje da li će podići optužnicu.

Potom, Sud BiH potvrđuje ili odbacuje optužnicu. Dakle, daleko smo od eventualnih pravnih posljedica po Dodika, ali i sve druge koji negiraju genocid.

Tako je, Udruženje pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" uputilo pismo Američkom predsjedniku Joe Bidenu tražeći sastanak na kojem bi, razgovarali o "ponovnim i upornim prijetnjama protiv preživjelih žrtava srebreničkog genocida kao i protiv stabilnosti BiH".

Ranije su također u više navrata razgovarali i sa glavnim tužiocem Milankom Kajganićem, ali sva priča je završavala s iskazanim obećanjima, koja nikada nisu ispunjena.

Tužilaštvo BiH pod izgovorom da nema dovoljno sudske prakse i da nametnuti zakon nije dovoljno precizan.

Pravdaju se u Tužilaštvu BiH da nije bilo optužnica zbog poteškoće da se dokaže postojanje krivičnog djela. 

„Navedeno je jasno šta je biće krivičnog djela, i na koji način to negiranje treba biti izvršeno, odnosno na način da proizvede posljedicu. I to je otežavajući dio“, pravdat će se Kajganić.

Teško se oteti dojmu da je nakon nametanja Krivičnog zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i veličanje zločinaca od strane bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka tek tada krenuo ples s vragovima. I to onaj između pravosuđa i negatora, inače njihovih političkih naredbodavaca.

Pa tako Kajganić i drugi tužioci 'izvrdavaju' zakon i traže 'dlaku u jajetu', a time ohrabruju druge u činjenju krivičnog djela.

Jedno takvo nedavno je počinila predsjednica Federacije BiH, kada je kazala kako se ne odriče prijatelja pa tako ni ratnog zločinca Darija Kordića zaključivši da je on "valjda prestao biti osuđenik za ratni zločin" nakon što je odležao kaznu. 

Nije palo na pamet tužiocima da po službenoj dužnosti pokrenu istragu protiv Bradare, pa je očekivati da se pojavi još neki novi tumač 'ratnih zločinaca', koji će negirati presude, izjednačavati strane, a sve uz pomoć Tužilaštva BiH.

Mogli bi tužioci otići i do Neuma, tamo su doduše često na seminarima, a na putu tamo i u Čapljini, Mostari, Širokogom Brijegu, Čitluku mogu naći mural posvećen ratnom zločincu Slobodanu Praljku.

Neum je posljednji koji je oslikao ratnog zločinca, krajem prošle godine, a bez ikakve reakcije u javnosti. Mural se nalazi u Ulici Kralja Tomislava, a Neumljani su uz lik Slobodana Praljka dodali i natpis koji glasi “Svaki Hrvat znat će dok je živ general Praljak nije bio kriv!” Lijepa dobrodošlica za turiste iz unutrašnjosti u Neum na ljetovanje! 

U Bosni i Hercegovini na sceni je nepodnošljiva lakoća veličanja ratnih zločinaca i negiranja genocida, to je postalo pravilo, zato murali i bahaćenje s TV ekrana političara koji opravdavaju zločince ne treba da čude građane BiH. Ipak bi se u VSTV-u trebali više i dublje baviti radom tužioca, a ne samo pratiti njihovu statistiku, koja je oduvijek bila samo tačan zbir netačnih podataka! 
 

#BiH #TužilaštvoBiH #UZP #AminaČorbo-Zećo #SlobodanPraljak