Članak

Muhasilović za Patriju: Schmidt se ponaša kao guverner Bosne i Hercegovine i kroz politike apartheida od HDZ-a pravi 'kingmakera'

Profesor međunarodnih odnosa i geopolitike Jahja Muhasilović prokomentarisao medijske najave da visoki predstavnik Christian Schmidt namjerava ponovo promijeniti Ustav FBiH.

(Patria) - Drsko i bezobrazno s njegove strane je da se ponaša kao nekakav guverner Bosne i Hercegovine. Bio bi to nastavak onoga što smo već vidjeli ljetos - te apartheidske politike, i dodatno cementiranje na vlasti HDZ-a BiH kao apsolutnog "kingmakera" u Bosni i Hercegovini.

Na ovaj je način profesor međunarodnih odnosa i geopolitike Jahja Muhasilović u izjavi za Novinsku agenciju Patria prokomentarisao medijske najave da visoki predstavnik Christian Schmidt namjerava ponovo promijeniti Ustav FBiH.

Nastavak apartheidske politike

Schmidt, prema medijskim navodima, planira omogućiti da Vlada FBiH bude imenovana bez potpisa sva tri člana rukovodstva FBiH - predsjednika i dva potpredsjednika. Pravo veta, odnosno blokade imenovanja Vlade FBiH imao bi onaj (pot)predsjednik FBiH koji bi dobio dvotrećinsku podršku u klubu naroda u Domu naroda FBiH iz kojeg dolazi, kao i dvotrećinsku podršku kluba naroda kojem pripada u kantonu u kojem je taj narod najmnogoljudniji.

- Jedini koji ima dvotrećinsku podršku u postojećoj konstelaciji snaga je HDZ BiH, preko HNS-a. Oni imaju većinu u Klubu hrvatskog naroda u Domu naroda FBiH, a imaju i većinu u Skupštini HNK. Schmidt bi na taj način u suštini na jedan perfidan način dodatno zacementirao HDZ BiH u vlasti - kaže Muhasilović.

Radi se o, kako je naš sagovornik naveo, nastavku apartheidske politike, povlađivanju HDZ-u i isključivo Hrvatima u Hercegovini, dok oni iz centralne Bosne Schmidtovim potezima ostaju totalno marginalizovani.

- Schmidt bi na ovaj način pojačao etničku podjelu, odnosno ubio građansku ideju, jer bi zapravo moć dao u ruke maloj manjini u FBiH da odlučuje o sudbini cijele FBiH, pa i države. Imali bismo pojačane bošnjačke kantone, gdje Bošnjaci mogu sebi da biraju vlast, ali i hrvatske kantone u kojima će HDZ biti totalni politički hegemon. I niko od ostalih, ne samo bošnjačkih, već i hrvatskih stranaka tu ništa neće moći. Ovo je samo nastavak cementiranja HDZ-a u vlasti i nastavak te apartheidske politike - mišljenja je Muhasilović.

Ocjenjuje kako se može očekivati nekakav otpor od opozicije - u ovom slučaju SDA i DF-a - kojima bi se u suštini novim Schmidtovim izmjenama Ustava FBiH uzeli svi instrumenti iz ruku.

- Oni ne postoje na državnom nivou, a na federalnom bi bili zaobiđeni. Ostaje im nekoliko kantona. Bukvalno bi HDZ postao apsolutni "kingmaker" u budućnosti Bosne i Hercegovine i mogao bi odlučivati ko će biti s druge strane od bošnjačkih stranaka.

Socijalni bunt

To bi sada moglo izazvati - neki govore - radikalizaciju Bošnjaka, mada još niko nije definisao šta to tačno znači. Naime, Bošnjacima, kao konstitutivnom i narodu koji je većina, oduzeta su prava da se politički bore kroz sistem. I jedino što im u ovom slučaju preostaje je nekakav socijalni bunt, odnosno masovni protesti, možda i nasilni, ne znam.

A kao mogućnost im još ostaje i politički neposluh u mjestima gdje su većina SDA, DF i ostale stranke kojima smeta sav ovaj apartheid, koji bi onda nekakvim političkim neposluhom istupili sa svojih pozicija, prestali bi kantoni uplaćivati u budžet, i stvorila bi se jedna politička kriza koja bi eventualno možda natjerala OHR ili da poništi prethodne amandmane, ili da se ide na vanredne izbore. A na vanrednim izborima mislim da bi bila totalno drugačija politička konstelacija i da im ne bi moglo ovo prolaziti što sada rade - ističe Muhasilović.

Muhasilović: Dodatno cementiranje HDZ-a BiH (Foto: Facebook)

Schmidtovo eventualno ponovno mijenjanje onoga što je već promijenio, govori Muhasilović, samo pokazuje njegov nadobudni i diletantski odnos prema Bosni i Hercegovini.

- On to radi s timom ljudi, u koordinaciji s Hrvatskom. Međutim, očito da nisu računali na dobar izborni rezultat SDA i DF-a, misleći da neće biti relevantan politički faktor. A naravno nisu u svojim projekcijama računali ni na žrijeb u Kantonu 10, da bi to moglo presuditi cijelu FBiH. I nisu mogli očekivati da bi iz kantona SDA i DF mogli delegirati toliko delegata.

To su neke stvari koje nisu mogli da predvide u prvom nametanju amandmana. A kada su vidjeli da je stvar izmakla kontroli, odlučili su da odu i korak dalje. I ovo je taj korak dalje. Ide se u dodatno cementiranje HDZ-a u vlasti i dodatno etničko dijeljenje FBiH - potcrtava Muhasilović.

Regionalni akteri plus velike sile

Na naše pitanje ko zapravo stoji iza Schmidtovih odluka, jer je opći dojam da ih on ne donosi samostalno, Muhasilović kaže da je tu više vanjskih faktora.

- Ima ih više. Hrvatska aktivno lobira. Hrvati su i priznali da su oni prethodni amandmani rađeni u Zagrebu u konsultacijama s njihovim Ministarstvom vanjskih poslova. Riječi su to njihovih diplomata. Postoji podrška i SAD-a, koja Schmidta ohrabruje, jer bez te podrške nisam siguran da bi se on usudio takvo nešto raditi. Vidite često da i Murphy (Michael, ambasador SAD-a u BiH, op.a.) reaguje, i da je on tu nekakav katalizator cijelog procesa.

I u Njemačkoj sigurno postoje određeni krugovi koji ga podržavaju. S vremena na vrijeme oglase se i glasovi opozicije ali i oni koji podržavaju ono što Schmidt ovdje radi. Tako da se tu radi o sprezi više zemalja - regionalni akteri plus velike sile poput SAD-a, Njemačke, ali i Velike Britanije, što je iznenađujuće - dodaje Muhasilović.

Mišljenja je i da je Schmidtu za ponovno nametanje njegovih odluka vjetar u leđa posljednja odluka Ustavnog suda BiH, koji je ocijenio da su njegovi amandmani iz izborne noći u skladu s Ustavom BiH.

- Definitivno da jeste. To je ono čega smo se mi i pribojavali. Naime, postojale su ozbiljne indicije da će Ustavni sud presuditi ovako kako je presudio, jer je i to ispolitizirana institucija, koja se više bavi nekakvim političkim balansom nego pravnim i ustavnim pitanjima.

To je totalno ispolitizirana odluka, koja mu je svakako dala dodatni vjetar u leđa, gdje sad on na međunarodnoj sceni ljudima koji nisu detaljno upućeni kako Bosna i Hercegovina funkcioniše kao složena zemlja može objašnjavati da sve ono što je on do sada radio zapravo i nije antiustavno i da se on ponaša isključivo po Ustavu, što je degutantna laž - zaključuje Muhasilović u razgovoru za Patriju.

(D. Kovač)

#BiH #DraganČović #VisokiPredstavnik #ChristianSchmidt #JahjaMuhasilović