Članak

Pivić i Zukić: 'Schmidt lišava Bošnjake političkih prava i Federaciju BiH isporučuje Hrvatima'!

Posljednje dvije stigle su iz Stranke demokratske akcije, od federalniih zastupnika Nezira Pivića i Muamera Zukića.

(Patria) - Nakon što je danas u domaćim medijima procurio mogući plan OHR-a za prevazilaženju krize u formiranju Vlasti u FBiH koji će u konačnici rezultirati da će jedino HDZ BiH biti neizbježan prilikom formiranja Vlade Federacije BiH dok će sve druge političke partije igrati nebitnu ulogu, uslijedile su brojne reakcije političkih zvaničnika.

Posljednje dvije stigle su iz Stranke demokratske akcije, od federalniih zastupnika Nezira Pivića i Muamera Zukića.

Nezir Pivić je poručio da je cilj novih nametanja Christiana Schmidta "delegitimizacija izborne volje Bošnjaka i lišavanje Bošnjaka njihovih političkih prava na participaciju u vlasti".

"Novo nametanje kojim bi se dodatno ojačala pozicija HDZ, a Bošnjaci bili lišeni političkih prava, razorilo bi sve demokratske standarde, vladavinu prava i trajno skrenulo Bosnu i Hercegovinu sa puta u EU na put država sa oktroisanim ustavom i izbornim pravilima. Bošnjaci su svoja građanska i politička prava platili najvišom mogućom cijenom i ta će svoja prava braniti svim pravnim i zakonitim političkim sredstvima.

Nakon što je entitet RS prepušten u ruke samo srpskog naroda, ovim izmjenama bi se Federacija BiH prepustila u ruke HDZ-a, odnosno Hrvata. Bošnjaci bi kao većinski narod bili lišeni bilo kakvih prava u vlastitoj zemlji i nad njima bi, praktično, vladali politički predstavnici Srba i Hrvata, odnosno Beograd i Zagreb.

Javno postavljam pitanja svima, a posebno političarima iz Trojke koji danima moljakaju Visokog predstavnika da nametne odluku: Da li je moguće uopće zamisliti da Visoki predstavnik ovakve izmjene nametne u entitetu RS i prepusti potpredsjednicima iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda da formiraju vladu bez mišljenja predsjednika entiteta Milorada Dodika?

Zašto Trojka i na tome ne insistira, već isključivo od Visokog predstavnika traži da ih dovede na vlast u FBiH", poručio je Pivić.

Muamer Zukić je poručio da, ukoliko su tačne informacije, "onda smo u velikom problemu".

"Očigledno je da se u određenim krugovima otpočetka traga za ustavnim rješenjem kojim će se razvlastiti Bošnjaci, a cementirati vlast kod tvrdih hrvatskih nacionalista u Bosni i Hercegovini. Nakon dugog i pomnog kalkulisanja, izgleda da su pronašli način kako da ubiju demokratiju u Bosni i Hercegovini. Jer kako drugačije nazvati čin izmjene Ustava kojim se jednima direktno pogoduje da budu vječna vlast, a druge trajno svrstava u građane drugog reda", poručio je Zukić.

Svima treba biti jasno, kaže Zukić, da se na ovaj način ne diskvalificira samo gospodin Refik Lendo u ovoj situaciji, nego se trajno pred Bošnjake postavlja nemoguća misija kad je u pitanju veto mehanizam kod uspostave vlasti u FBiH.

"Danas je to Lendo, sutra može biti neki SDP-ovac, DF-ovac…Ali svima treba biti jasno, nakon nametanja izmjena Ustava koje se najavljuju, da Bošnjaci više neće biti ravnopravan politički faktor u FBIH, bez obzira koliko brojni bili. S druge strane, nakon što je RS dat’ Srbima, na ovaj način Federacija se isporučuje Hrvatima. Bez obzira na njihovu brojnost, HNS-ovi Hrvati će sve moći blokirati i njihova će biti zadnja u FBiH.

Osim što ruše demokratiju i sve one vrijednosti koje Zapad proklamuje, ne možemo se oteti dojmu da kreatore najavljenih izmjena Ustava FBiH rukovodi prije svega islamofobični cilj - Bošnjaci su muslimani i kao takvima im se ne može dozvoliti da budu bitan politički faktor u jednoj europskoj državi!

Sad je na nama da pokažemo zaslužujemo li državu. Sudbonosni dani našeg naroda su pred nama!", poručio je Zukić i dodao: "Ipak se nadam da Visoki predstavnik nije dio islamofobične, antidemokratske i antibosanske kuhinje u kojoj je najavljeno ustavno rješenje pripremljeno, te da ipak do ovih nametanja neće doći", prenosi Slobodna Bosna.

#BiH