Članak

Komšić predložio Schmidtu: Umjesto navodnog rješenja, ukinite izbore i sa američkim ambasadorom birajte vlast i sastav parlamenta

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je prijedlog novog nametanja izmjena Ustava FBiH od strane visokog predstavnika.

(Patria) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je prijedlog novog nametanja izmjena Ustava FBiH od strane visokog predstavnika.

“Umjesto navedenog navodnog rjesenja koje bi Schmidt trebao nametnuti, predlažem mu da razmisli o jednostavnijem, efikasnijem  i neskriveno jasnijem šovinisticko-fašističkom rješenju. A to je, ukidaju se izbori u Federaciji. 

Na planirani dan izbora, Schmidt i US ambasador (bilo koji da bude), određuju ko su članovi Predsjednistva BiH iz F BiH, ko je predsjednik a ko su potpredsjednici F BiH, ko je premijer a ko su ministri! U daljoj razradi treba ozbiljno razmisliti da se ukine i Parlament F BiH. A ako se odustane od ukidanja tog parlamenta onda US amabasador (bilo koji da jeste) i Schmidt određuju ko su članovi tog parlamenta", poručio je Komšić.

Podsjećamo, objavljeno je da OHR planira “deblokirati Federaciju” tako što će omogućiti da Vlada FBiH bude imenovana bez sva tri potpisa predsjednika i dva potpredsjednika entiteta. Pravo veta, odnosno, pravo blokade imenovanja Vlade FBiH će imati onaj (pot)predsjednik Federacije koji dobije dvotrećinsku podršku prvo u klubu konstitutivnog naroda iz kojeg dolazi u Domu naroda FBiH i dvotrećinsku podršku kluba naroda kojem pripada u kantonu gdje je taj narod najmnogoljudniji.

#BiH #ŽeljkoKomšić #ChristianSchmidt