Članak

Politički terorizam 'trojke': Kako će Lendo dati podršku nečemu čega nema, ko ustvari blokira procese?

Koliko daleko ide taj teror upravo se ogleda u slučaju Lendo, gdje bi on trebao da ponudi podršku nečemu čega nema!

Piše: A. Čorbo-Zećo


Refik Lendo, potpredsjednik Federacije izabran od Kluba Bošnjaka na ovu funkciju još uvijek nije dobio nikakve prijedloge kada je riječ o formiranju Vlade Federacije BiH!? Zašto je onda on označen kao kočničar u formiranju Vlade FBiH?

U skladu sa Ustavom Federacije Lendo kao i drugi potpredsjednik Igor Stojanović trebaju dati svoju saglasnost na prijedlog koji dostavi predsjednica Federacije Lidija Bradara.

Prema tome usporeno formiranje Vlade FBiH moglo bi se spočitati upravo Bradari, a nikako Lendi, koji zapravo na ništa i ne može dati saglasnost.

Ali, narativ uspostavljen od 'trojke plus' kako Lendo opstruira formiranje nove Vlade FBiH upravo je prisutan kako bi se međunarodna zajednica odobrovoljila da reagira po željama 'trojke', i tu želju da reagira visoki predstavnik Christian Schmidt više i ne kriju. Otvoreno zagovaraju nametanje Schmidta, čak ne navodeći da to mora biti neko trajno rješenje.

No, da li će tako srčano moliti za intervencijom Schmidta I sutra nakon sastanka s Draganom Čovićem (koji, pak ne želi nikakve nove intervencije, jer to ne odgovara HDZ BiH)? Pretpostaviti je da će lideri ‘trojke’ ponovo uz neki kompromis u kojem samo oni daju, a ništa ne traže ipak smanjiti retoriku kojom zagovaraju nametanje Schmidta. Tačnije pokušat će isposlovati odluku koja će na prvu izgledati kao trajno rješenje, da umire NES i SBiH, ali dakle od toga da će i uistinu u narednim izbornim ciklusima biti dovoljno 2:1 u rukovodstvu Federacije da bi se imenovala Vlada FBiH.

Na djelu je politički terorizam u kojem za cilj se ima maknuti SDA pod svaku cijenu iz vlasti, jer s njima, kao stranci koja kontrolira Klub Bošnjaka nije niti obavljen razgovor. Prekriženi su i označeni kao nepoželjni. 

Ovakva priča apsolutno bi stajala da je trojka pokazala I zrno želje da uspostavi većinu u kojoj nema ni HDZ-a, a ni SNSD-a (na državnom nivou). Taj politički teror 'trojke' se upravo oslikava u tome, jer se HDZ prikazuje nezaobilaznim partnerom, a SDA kao blokator procesa, iako su u istoj poziciji kao i HDZ!? Svima je jasno, a to su i demonstrirali ranije, da bi se HDZ identično ponašao, zato je i sam Schmidt konstatirao u dopisu Ustavnom sudu BiH da primat u formiranju vlasti imaju stranke koje kontroliraju klubove naroda. Tada je vjerovatno mislio da to neće biti SDA, pa je govorio u kontekstu podrške HDZ-u.

No, danas je u pat poziciji. Jednako kao i stranke okupljene oko SDP-a, jer ranije nisu ni pokušale uspostaviti većinu u Predstavničkom domu PFBiH bez nacionalnih stranka. Odmah su obgrlili HDZ, a SDA proglasili najvećim destruktivcima, bez da prije toga sjednu i razgovaraju s izbornim pobjednicima. Validano odbacivanje SDA iz vlasti bilo bi tek tada kada bi nam jasno predočili argumente šta sa SDA ne mogu dogvoriti, a ne u javnosti širiti mržnju spram stranke narativom - ONI NEŠTO BLOKIRAJU. Ako nam dokažu šta i kako Lendo blokira od imenovanja rukovodstva Federacije možda im se i povjeruje, ovako će samo širiti priču koja duboko dijeli Bošnjake i to u najtežim vremenima za BiH od Dejtona do danas.

Koliko daleko ide taj teror upravo se ogleda u slučaju Lendo, gdje bi on trebao da ponudi podršku nečemu čega nema! Ako ima, neka to pokaže Lidija Bradara!

#BiH #VladaFBiH #IgorStojanović #AminaČorboZećo #FederacijaBiH #LidijaBradara #RefikLendo