Članak

Macron: Ubacićemo u francuski ustav pravo na abortus

Nacionalna skupština Francuske je u novembru 2022. već glasala za ustavnu promjenu, ali bez odlučivanja o vremenskom okviru.

(Patria) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da će njegova vlada u roku od nekoliko mjeseci iznijeti nacrt zakona kojim se u francuskom ustavu upisuju prava na abortus, javio je AFP.

U govoru u kojem odaje počast preminuloj Gisele Halimi, feminističkoj aktivistkinji i pionirki za reproduktivna prava, Macron je rekao da će amandman na ustav biti podnijet parlamentu.

„Ovo će učvrstiti slobodu žena da izaberu abortus i biti svečana garancija da ništa nikada ne može ograničiti ili ukinuti ovo pravo jer će postati nepovratno“, rekao je.

Nacionalna skupština Francuske je u novembru 2022. već glasala za ustavnu promjenu, ali bez odlučivanja o vremenskom okviru.

Taj potez je ubrzan nakon što je američki Vrhovni sud u junu poništio prava na abortus, što je izazvalo pritisak od strane aktivista da Francuska učini obrnuto u simbolu svoje posvećenosti pravima žena. Abortusi su dekriminalizirani u Francuskoj 1975. godine.

Macron je govorio na nacionalnom odavanju počasti Halimi, koja je preminula 2020. godine u dobi od 93 godine nakon duge karijere advokata, aktiviste i političara.

#Svijet