Članak

Ko je počeo, a ko pomogao hajku na Kavazovića i zašto kao društvo nismo snažnije reagirali?

Zašto je važno ko je počeo javnu hajku?

(Patria) - Zaključnim saopćenjem ambasade Sjedinjenih Američkih Država, u kojemu reisa Huseina Kavazovića istovremeno i kude i brane, zatvoren je krug političkih reakcija na izjavu poglavara Islamske zajednice u BiH.

Podsjećamo, Kavazović je izjavio "da je današnja borba u institucijama Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju. Moramo pokazati da smo na sve načine spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine, a ako one padnu, a imali smo to ’92., moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem".

Ta izjava bila je povod za brojne sramne reakcije koje su uslijedile. Međutim, ono što je javnosti promaklo jeste da je hajku na Kavazovića otpočeo na svome twitter profilu Milan Tegeltija bivši predsjednik VSTV-a i savjetnik Milorada Dodika.

Zašto je važno ko je počeo javnu hajku? Važno je iz više razloga, prije svega zbog toga što je hajka na Kavazovića i etabliranje jedne teme na potpuno pogrešnim osnovama, mogla biti zaustavljena. Ona nije zaustavljena, a na njenom samom vrhuncu, međunarodni zvaničnici u BiH, prije svega oni iz Delegacije EU i OHR-a, poslužili su kao oružje agenciji SRNA-a u režimskom targetiranju Kavazovića, a stječe se dojam da su isti sa radošću na takvu ulogu pristali.

Međutim, ništa bolja nije bila ni patriotska javnost, koja je sa izuzetkom nekoliko odgovornih uredničkih intervencija prespavala hajku na Kavazovića. Jer još jučer kad je Milan Tegeltija krenuo s brutalnim optužbama, kao trubadur režima, on je morao u tome biti zaustavljen ili na najgrublji način kritikovan. To se nije desilo. Uvidjevši da je izostala bilo kakva, a kamoli gruba kritika Tegeltije na društvenim mrežama, Milorad Dodik je iz svih oružja raspalio po Kavazoviću. 

Obzirom da niko nije reagovao ni na Dodika, HNS i Dragan Čović osjetili su se slobodnim da zatraže od bošnjačkih političara ni manje ni više nego da osude Kavazovića.

Niko nije reagira ni na napade Čovićevog HNS-a, pa su iz Tužilaštva BiH u izjavama za  Srnu počeli da spekulišu o podnošenju krivične prijave protiv Kavazovića, što je gruba zloupotreba te institucije. 

Na kraju su Delegacija EU i OHR skoro osudili Kavazovića, a reakcije bošnjačkih političkih predstavnika stigle su prilično kasno.

Kasno zato što je neprijatelj države Bosne i Hercegovine do tada uspio u javnosti etablirati jednu temu, pri čemu se svi oni koju su za državu Bosnu i Hercegovinu moraju pravdati, i to samo zbog toga što se jedan od građana Bosne i Hercegovine, u ovom slučaju Husein Kavazović, usudio reći da moramo biti spremni braniti Bosnu i Hercegovinu.

Kavazović danas nije ostao usamljen. Uz njega je zasigurno stao bosanski narod i pored sramotnih ocjena iz Delegacije EU i OHR-a, ali ako zaista mislimo odbraniti domovinu, nekim neprijateljima se u startu moraju zapušiti usta, prije nego što cijela stvar dođe na uvijek nepravednu vagu međunarodne zajednice u BiH.

(M.T.)

#BiH