Članak

Švicarska centralna banka u rekordnom gubitku

Nakon što se uračuna distribucijska rezerva, neto gubitak iznosio je 39,5 milijardi franaka.

(Patria) - Švicarska centralna banka (SNB) je potvrdila da je 2022. završila s gubitkom od 132,5 milijardi švicarskih franaka (141,54 milijarde dolara) zbog pada na tržištima dionica i obveznica u uslovima podignutih kamatnih stopa.

Nakon što se uračuna distribucijska rezerva, neto gubitak iznosio je 39,5 milijardi franaka. To je najveći gubitak u njenoj 115-godišnjoj historiji, šest puta veći od dosadašnjeg rekorda koji je zabilježen 2015. i iznosio je 23 milijarde franaka.

U 2021. SNB je ostvario dobit od 26 milijardi franaka. U prošloj su godini globalna tržišta dionica oslabila a cijene obveznica pale jer su centralne banke širom svijeta, uključujući SNB, podizale kamatne stope kako bi suzbile visoku inflaciju.

Među negativnim utjecajima SNB ističe i jaki franak, koji je u julu porastao iznad pariteta s eurom, a njegovo je jačanje rezultiralo gubicima povezanim s fluktuacijama valutnih kursova.

Većina prošlogodišnjeg minusa pripisuje se gubitku od 131,5 milijardi franaka na pozicijama u stranoj valuti.

SNB je bilježio gubitak i na portfelju obveznica, od 72 milijarde franaka, a na dioničkom portfelju 41 milijardu franaka.

SNB će ažurirani izvještaj o monetarnoj politici objaviti 23. marta, najavili su, ne želeći komentrisati kako bi gubitak mogao utjecati na njegovu monetarnu politiku u budućnosti.

Zbog prošlogodišnjeg gubitka neće uplatiti novac u budžete države i kantona, ni isplatiti dividende ulagačima, po drugi put od utemeljenja 1907. godine.

Lani su, usporedbe radi, temeljem rezultata u prethodnoj godini uplatili šest milijardi franaka, prenosi Hina.

#Biznis #Budžet #Švicarska #Banka