Objavljeno u kategoriji Svijet na 12.04.2015 10:53:13

Kako su lopovi prerušeni u radnike iz trezora u centru Londona oteli blago vrijedno 166 miliona KM

Uigrana banda pljačkala za uskršnje praznike

Britanska je policija objavila snimku nadzornih kamera iz trezora Hatton Garden u samom srcu Londona, iz kojega je na Uskrs nestala veća količina dragulja. Prema prvim procjenama, vrijednost ukradenog blaga kreće se oko 60 miliona funti, što je otprilike 166 miliona KM, piše Jutarnji list, prenosi Patria.

Riječ je o jednoj od najsmionijih i najvećih pljački u novijoj britanskoj historiji, a na snimkama se vidi kako su banditi, prerušeni u obične radnike (ali maskiranih lica), drago kamenje do bijelog kombija vozili u kantama za smeće.

Kako piše Sunday Express, jedan svjedok tvrdi da je u četvrtak, 2. aprila, samo nekoliko sati prije prve faze pljačke, u zgradi u kojoj se nalazi trezor vidio sumnjive tipove s istoka Evrope - dvojica su došla motorom, a treći kombijem.

Prva faza pljačke započela je u spomenuti četvrtak u 21.23 sata. U tom je trenutku, četiri minute nakon što su radnici zaključali zgradu, koja je trebala ostati zatvorena tokom uskrsnih praznika, viđen jedan muškarac kako silazi prema trezoru. Nedugo potom vide se još trojica tipova kako iz bijelog kombija iznose, a zatim guraju kante za smeće u zgradu.

Sljedećeg jutra oko 8 sati trojac je viđen kako međusobno razgovara, a zatim trpa stvari u kombi i odlazi u nepoznato.

U subotu u 21.17 crvenokosi muškarac ulazi u zgradu i silazi do trezora. Sat vremena kasnije dolaze još dvojica muškaraca. Na Uskrs u 6.10 banditi su 20 minuta vadili torbe iz trezora pune dragulja, trpali su ih u kante za smeće, koje su zatim odvezli do kombija kojim su pobjegli.

U utorak, prvog sljedećeg radnog dana, jedan od zaposlenika primijetio je da je netko provalio. Odmah je nazvao policiju, koja se sjatila na mjesto događaja u velikom broju. Ubrzo su počeli dolaziti i vlasnici deponiranog blaga, ljutito zahtijevajući informacije o svojim draguljima.

Policija je tek u srijedu spoznala razmjere pljačke - iz trezora je odnesen sav sadržaj ukupno 70-ak spremnika.

Glavnu riječ u bandi vode kriminalci iz Srbije i Crne Gore, a navodno su povezani i s ostatkom balkanskog podzemlja.

- Siguran sam da će istražitelji pokušati otkriti je li ova pljačka povezana s Pink Pantherom - izjavio je za Sunday Express bivši detektiv Scotland Yarda Jim Dickie.

On je uvjeren da su banditi morali imati krticu u trezoru jer su dobro znali gdje i što traže.

Policija je dosad kontaktirala više desetaka vlasnika ukradenog blaga, no nada da će svoje dragulje ikada vidjeti nije prevelika, neki kažu da je blago vjerojatno već završilo na drugom kontinentu, a možda je i preprodano.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android