Članak

Šta se promijenilo od novembra do februara: Kalabuhov nepoželjan zbog principa ili ličnog napada na Bećirovića

Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH zabranio je da se ruski ambasador u našoj zemlji poziva na proslavu Dana nezavisnosti BiH 1. marta sve dok traje agresija na Ukrajinu.

Piše: A. Vrabac

Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH zabranio je da se ruski ambasador u našoj zemlji poziva na proslavu Dana nezavisnosti BiH 1. marta sve dok traje agresija na Ukrajinu.

Na prvi pogled reklo bi se pohvalan potez. No, ruska agresija trajala je i u novembru 2022. godine, a ruski ambasador Kalabuhov kao visoka zvanica došao je na prijem povodom Dana državnosti BiH. Tada se Bećirović s njim rukovao. Formalno, članovi Predsjedništva BiH dužnost su preuzeli 16. novembra i bilo je dovoljno vremena da mu se tada uskrati poziv za dolazak u Vijećnicu.

No, sada su stvari malo drugačije. Kalabuhov se personalno obrušio na Bećirovića zbog njegovog stava i podrške Ukrajini, a povodom godine dana od početka brutalne ruske agresije.

Iako je do obilježavanja 1. marta i svečanosti u Vijećnici ostalo tek nekoliko dana, većina pozivnica već je poslana diplomatskom koru i misijama u BiH. Za sada nije poznato da li je Kalabuhovu već stigla pozivnica ili je Bećirović ranije stopirao poziv ruskom ambasadoru. 

Iako je Kalabuhov već jasno isticao svoje stavove otkako je došao u BiH na mjesto ambasadora, podržavao Milorada Dodika i njegove stavove o secesiji entiteta Rs, protiv je NATO puta BiH za koji se Bećirović snažno zalaže, negira postojanje visokog predstavnika u BiH, napada zapadne zemlje koje su uvele sankcije Dodiku, Bećirović je tek u trenutku kada je lično napadnut donio odluku da se Kalabuhovu uskrati poziv na Dan nezavisnosti BiH.

Kalabuhov se u junu 2022. godine obratio na sjednici NSRS gdje je otvoreno zaprijetio reakcijom Rusije ako se BiH odluči za pristupanje NATO-u i tada je tvrdio je da Rusija provodi “specijalnu operaciju u Ukrajini”. Mogao je Bećirović i tada principijelno poručiti Kalabuhovu da je nepoželjan, no bit će da je ovog puta sujeta bila jača od principa. 

#BiH