Članak

Išerić: Bošnjaci ne smiju pristati na jednokratna rješenja, Schmidt se igra s državom i demokratijom

To, jednokratno rješenje, Bošnjaci ne smiju prihvatiti, taman kada bi u potpunosti bilo u njihovu korist.

(Patria) - Nakon što je portal Istraga objavio da u OHR-u traju konsultacije u vezi nametanja novih izmjena s ciljem što bržeg formiranja Vlade FBiH, a kako bi se zaobišao potpis Refika Lende (SDA), reagirao je pravni stručnjak Enver Išerić. 

"Rješenja visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, a kojim je mijenjao Ustav Federacije, s ciljem deblokade implementacije izbornih rezultata, nisu dala nikakve rezultate. I to je sasvim razumljivo kada Ustav želite prilagoditi samo jednoj stranci ili samo jednom narodu. Sada, visoki predstavnik razmatra mogućnost donošenja odluke o novim izmjenama Ustava Federacije Bosne i Hercegovine. Opet se želi pogodovati jednoj političkoj stranci i jednom narodu. Ali najgora opcija je nekakvo jednokratno rješenje, odnosno samo za ovaj izborni ciklus. E to, visoki predstavniče, neće moći. Nemojte se igrati sa našom državom i sa demokratijom. To, jednokratno rješenje, Bošnjaci ne smiju prihvatiti, taman kada bi u potpunosti bilo u njihovu korist.

Ako analiziramo ustavne nadležnosti predsjednika i potpredsjednika Federacije i njihovu odgovornost za funkcioniranje Vlade i Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, vidjet ćemo da je ta odgovornost izuzetno velika. Predsjednik Federacije je šef izvršne vlasti. Može raspustiti Parlament, kada nije u mogućnosti donositi zakone, a raspušta ga kada ne usvoji budžet do početka budžetske godine. Nikada predsjednik Federacije i njegovi potpredsjednici, to nije uradio, a trebao je i morao je, jer su se bili ispunili Ustavom predviđeni uslovi. Nikada nije smjenio ni vladu, a trebao je, niti je smjenjen bilo koji ministar u Vladi. To praktično znači da nisu izvršavali svoje ustavne dužnosti. Oni su tu, do sada, bili da blokiraju izbor sudija Ustavnog suda, imenovanja Vlade, i da tolerišu nerad Vlade ili pojedinih ministara, čiji su oni šefovi, kao i nerad i neefikasnost rada Parlamenta.

Zato, ako visoki predstavnik istinski želi da deblokira Federaciju, postoji vrlo jednostavno, a najbolje rješenje za sve građane, ukinite funkciju predsjednika I potpredsjednika Federacije. Isto to učinite i za drugi bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku ili u tom entitetu osigurajte ista prava potpredsjednicima tog entiteta kao što ih imaju potpredsjednici Federacije. Ne zbog toga da tom entitetu napravite veći problem u funkcioniranju, već da osigurate jednaka prava konstitutivnim narodima u oba entiteta", zaključio je Išerić. 

#BiH