Članak

SCHMIDT SE NEĆE VIŠE PETLJATI - SDP i partneri nemaju političku snagu za brzo formiranje Vlade BiH

Iako Dragan Čović ističe da će se Vlada FBiH formirati u narednih 15 dana, iluzorno je očekivati da se taj njegov rok ispuni.

(Patria) - Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije na kojoj će se glasati o izboru rukovodstva Federacije BiH bit će održana u četvrtak, 16. februara, ali to nije ni blizu okončana procedura za izbor Vlade FBiH.

Iako Dragan Čović ističe da će se Vlada FBiH formirati u narednih 15 dana, iluzorno je očekivati da se taj njegov rok ispuni.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine ovjerila je kandidature Refika Lende (Stranka demokratske akcije) iz reda bošnjačkog naroda, Lidije Bradara (Hrvatska demokratska zajednica BiH) iz reda Hrvata i Igora Stojanovića (Socijaldemokratska partija BiH), kandidata iz reda srpskog naroda.

Ovo tročlano rukovodstvo Federacije BiH, predsjednik i dvoje potpredsjednika, moraju dati saglasnost za formiranje Vlade FBiH u čemu upravo i leži cijeli problem kada je riječ o formiranju Vlade FBiH.

Jer za Vladu FBiH, kao u slučaju imenovanja Vijeća ministara BiH, ne imenuje se mandatar, koji opet dobija rok za izbor ministara. U Federaciji taj proces ide skoro istovremeno.

Ustav FBiH kaže:

„Predsjednik Federacije, uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu Federacije nakon konsultacija sa premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju, u roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izabrana, nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Zastupnički dom Federacije. Svako upražnjeno mjesto popunjava se istim postupkom“.

Poznato je da SDP prikuplja potpise kako bi dokazali postojanje većine u Predstavničkom domu PFBiH, ali ti potpisi još nisu prikupljeni, jer svoj paraf ne žele dati SBiH i NES bez da prije toga se ne potpiše programska koalicija.

No, ti potpisi faktički ništa ne znače, jer ne obavezuju članove rukovodstva Federacije da moraju dati saglasnost na izbor Vlade FBiH.

Informacije iz OHR-a ipak kazuju da Christian Schmidt neće raditi nove dopune na način da je potrebno 2:1 za imenovanje Vlade FBiH, a priče kako SDA ima 13 delegata u Klubu Bošnjaka i da to nije blokada, te neka se dogovore s njima, nije slučajna niti stvar trenutka.

Naime, OHR je već iznio svoj stav u vezi sa pričom iz SDP-a da imaju većinu u Predstavničkom domu PFBiH.

U dopisu Ustavnom sudu OHR je jasno kazao da trenutni ustavni sistem daje prednost političkim strankama koje imaju utjecaj u klubovima u Domu naroda FBiH. 

“Sistemom posrednog izbora delegata razvijenom od Washingtonskog sporazuma data je značajna prednost političkim strankama koje su sposobne bilo da utiču na sastav odgovarajućih klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda Federacije ili da sklapaju sporazume između stranaka koje kontroliraju te klubove u Domu naroda Federacije. 

Ova činjenica ostala je nepromijenjena izmjenama uvedenim 2002. odnosno 2022. godine. Broj delegata koji će biti izabrani u svakom od klubova konstitutivnih naroda – bilo da se radi o 30 delegata, 17 delegata ili 23 delegata – od zanemarivog je značaja”, naveli su iz OHR-a.

Nadalje ističu da ‘temeljno načelo glasi da zastupljenost u svakom od klubova konstitutivnih naroda od strane jedne političke stranke ili saveza/koalicije političkih stranaka zastupljenih u svakom klubu u Domu naroda Federacije predstavlja ključni element za predlaganje kandidata za izbor na mjesta predsjednika i potpredsjednika, dok s druge strane njihov izbor iziskuje potvrdu potrebne većine u Predstavničkom domu Federacije, čije članove inače biraju građani Federacije putem neposrednih izbora’.

(A. Čorbo-Zećo)

#BiH