Članak

Nikšić se uzalud pravdao da 'presuda' iz Smjernica nije Ljubić: Ide 'legitimno' i u Predsjedništvo BiH!

Komentar na ovu temu dao je Dženan Đonlagić, delegat u Domu naroda PSBiH.

Piše: A. Čorbo-Zećo


Osmorka (sada šestorka) SNSD i HDZ dogovorili su se u potpisanim Smjernicama po kojima će vladati na državnom nivou, da će u roku od šest mjeseci promijeniti Ustav BiH i Izborni zakon BiH. 
U ovom dijelu spominje se presuda Ustavnog suda BiH, a takva ne postoji kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH, pa se pretpostavljalo da se misli na presudu Ljubić, iako je i sam visoki predstavnik Christian Schmidt kazao da je ona implementirana njegovim nametanjima u 2. oktobru.

Istina, pokušao je jednom Nermin Nikšić gostujući na Face TV braniti se kazavši da je možda riječ o ‘presudi Komšić’, a danas je i taj balon od sapunice pukao!

HNS BiH saopćio je da će ostati posvećen procesu ustavne reforme i izmjena Izbornoga zakona BiH u skladu s natkrovljujućim načelima Daytonskoga sporazuma i Ustava BiH, odlukom Ustavnoga suda u predmetu U-23/14 („Ljubić“) i svim presudama Europskoga suda za ljudska prava, čime će se osigurati jednakopravnost tri konstitutivna naroda Bošnjaka, Hrvata i Srba i svih drugih građana u BiH.

Ograničene promjene Ustava BiH i izmjene Izbornoga zakona BiH moraju osigurati legitimno političko predstavljanje i jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda na svim administrativno-političkim razinama u BiH, u tijelima i institucijama ustavno namijenjenim legitimnom demokratskom predstavljanju konstitutivnih naroda, poručili su iz HNS-a.

Pokazalo se dakle da je javnost, makar onaj dio koji je kritikovao Smjernice, potpuno ispravno razumio da HDZ nije odustao od implementacije presude Komšić i na nivou Predsjedništva, a da je Nikšićevo pojašnjenje da se misli na presudu Ljubić bacanje prašine u oči javnosti.

Komentar na ovu temu dao je Dženan Đonlagić, delegat u Domu naroda PSBiH.

“Čović iskoristio “Osmorku” da je ugradi u HNS deklaraciju! Čović danas krenuo u implementaciju Sporazuma potpisanog ranije sa “Osmorkom”. Sadržaj usvojene deklaracije od HNS u potpunosti odgovara sadržaju potpisanog Sporazuma između HDZ i “Osmorke”. Ako šute na ovo, slažu se!”, istakao je Đonlagić.
 

#BiH