Članak

Vijeće ministara BiH 9. februara o imenovanju čelnika DKPT-a, GP BiH i zamjenika direktora SIPA-e

Direktor SIPA-e je Darko Ćulum blizak SNSD-u koji ima još vremena do isteka mandata.

(Patria) – Naredna sjednica Vijeća ministara BiH zakazana je za 9. februar a na dnevnom redu je 60 tačaka. Među njima je i rang-lista uspješnih kandidata za izbor direktora i dva zamjenika direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, direktora i zamjenika direktora Granične policije BiH i zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu čiji je predlagač Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH.

Podsjećamo, imenovanje čelnika tri državne policijske agencije na čekanju je od jula mjeseca kada je provedena konkursna procedura i sačinjena rang-lista. Vijeće ministara BiH već mjesecima ne razmatra ovo pitanje iako su istekli mandati šest rukovodilaca u tri državne policijske agencije.

Iako se špekuliše o poništavanju ranijeg konkursa i raspisivanju novog, kako je Patria i ranije objavila, to neće moći biti moguće sve dok se Vijeće ministara BiH zvanično ne odredi o rang listama. Najvjerovatniji scenario je da novo Vijeće ministara BiH neće prihvatiti nijednu od rang listi čime je otvoren put da Nezavisni odbor PS BiH raspiše novi konkurs. No, postoji mogućnost da se određeni prijedlozi i prihvate s obzirom da su se skoro isti kadrovi prijavili na konkurs samo bi došlo do rotacije pozicija u agencijama, odnosno oni koji su bliski aktuelnoj vladajućoj većini. 

Mandati direktora i zamjenika osim direktora SIPA-e istekli su krajem maja. Oni ostaju na poziciji sve do imenovanja novih direktora i zamjenika.   

Na rang listi predložena su po dva imena uspješnih kandidata. Za poziciju direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela predloženi su Mirsad Đelilović i Ensad Korman. Za zamjenika direktora DKPT predloženi su Goran Amidžić i Đuro Knežević, aktuelni zamjenik direktora SIPA-e kojem je istekao mandat.

Preostalih pet pozicija direktora DKPT-a, jednog zamjenika, direktora GP BiH, zamjenika direktora GP BiH i zamjenika direktora SIPA-e zauzimaju Bošnjaci i Hrvati.

Direktor SIPA-e je Darko Ćulum blizak SNSD-u koji ima još vremena do isteka mandata.

Prema rang-listi za direktora Granične policije prvorangirani je Robert Perić, blizak HDZ BiH, drugorangirani je Mirko Kuprešaković. Perić je ranije izabran za komesara MUP HNK. Za zamjenika direktora SIPA-e prvorangirani je Zoran Galić, kojem je istekao mandat direktora GP BiH, a drugoorangirani Vladimir Popović obojica iz GP BiH.  

Za zamjenika direktora Granične policije predloženi su Fahrudin Halač i Amra Aljić, a Halaču je istekao prvi mandat zamjenika direktora GP BiH. 

#BiH