Članak

EIN BRIEF FÜR HERRN SCHMIDT Uvedite vanredne izbore i podignite cenzus, deblokirajte nas dritana i budžetskih somova?!

I često je Nijemac iz Bavarske tu negdje u komšiluku.

Piše: Rasim Belko


Kanio sam pozvati visokog predstavnika Christiana Schmidta da ako ništa drugo, preko linka porazgovaramo o izmjenama Izbornog zakona i uvođenja vanrednih izbora u taj zakon. Ali nakon nekoliko pokušaja dobih poruku KOD VUČIĆA SAM, NEMAM VREMENA!

I često je Nijemac iz Bavarske tu negdje u komšiluku. I po svemu viđenom to mu prilično škodi. Odluke koje je donio nakon tih mahalanja ispostavile su se problemom umjesto rješenjem. Zbog toga je opijen srpskom rakijom ruskog mirisa i legitimnim hrvatskim vinom na škrtom engleskom jučer morao odgovarati britanskim parlamentarcima na teška pitanja. De facto nije odgovorio mnogo toga, jer je umjesto odgovora prodavao M. pod bubrege.

S obzirom da od Vučića i Plenkovića nema vremena da kontaktira s bh. javnosti neka ovo bude otvoreno pismo, poziv, apel da uradi nešto konkretno, nešto što bi državu Bosnu i Hercegovinu oslobodilo okova nedodirljivosti mandata izabranih zvaničnika.

Vanredni izbori - neophodno demokratsko rješenje

Institut vanrednih izbora rješenje je koje demokratski uređene države koriste kako bi izbjegle situacije dugotrajne blokade sistema i institucija. Koriste taj mehanizam kada izbiju krize parlamentarnih većina, kada se izglasa nepovjerenje vladi, kada joj padne izvještaj i tome slično. 

I na istoku i na zapadu imaju taj mehanizam koji ne dozvoljava političkim umišljenicima da zbog nepovrjedivosti mandata igraju igru blokiranja i ugrožavanje države i njenih građana. Bosna i Hercegovina je jedina država regije čije izborno zakonodavstvo u sebi nema taj mehanizam. 

A istovremeno Bosna i Hercegovina je država koja bi zbog iskustva proteklih dvadesetak godina morala instalirati taj mehanizam. Jer, svojevremeno smo postali šampioni po dugotrajnosti uspostave vlasti. Nekoliko puta ta uspostava vlasti trajala je i duže od godine, iako Izborni zakon definiše rokove uspostave vlasti. 

No, šta rokovi znače političkim banditima, koji nakon zauzimanja pozicija ne haju ni za državu ni za građane. Stoga bi neuporedivo lakše bilo uspostavljati vlasti kada bi parlamentarne stranke na svim nivoima znale da ukoliko ne ispoštuju rokove za uspostavu vlasti slijede vanredni izbori zbog kojih možda neke od njih više ne bi bile parlamentarne uopće ili u mjeri u kojoj su na redovnim izborima postale. 

Druga bitna činjenica zbog koje bi vanredni izbori morali biti ugrađeni u Izborni sistem Bosne i Hercegovine je činjenica da izglasavanje nepovjerenja nekom od brojnih premijera u ovoj državi uglavnom ne znači i njegovu smjenu. Svjedočio sam nekolicini takvih slučajeva u posljednja tri ciklusa vlasti na federalnom nivou. Primjerice oba doma Parlamenta Federacije BiH obore izvještaje o radu Vlade FBiH za prethodnu godinu, ali premijer ostaje, jer mehanizma kojim bi njegov i mandat parlamenta bili skraćeni, a građanima ponuđeno da biraju drugačije, NE POSTOJI. 

Saberemo li koliko nivoa, skupština/parlamenata i premijera imamo jasno je koliko smo nedemokratskih procesa imali u posljednjih dvadesetak godina. Kompleksan i komplikovan politički sistem Bosne i Hercegovine na kraju krajeva, sam je po sebi dovoljan razlog da se u izborno zakonodavstvo uvede mehanizam vanrednih izbora. Zašto to nije urađeno krivce treba potražiti u poštarima koji su demokratiju u BiH donosili sa zapada. 

Jer, teško je očekivati da politički učenici komunizma i totalitarizma sami pristanu na mehanizam koji im može skratiti vrijeme na budžetskim jaslama. 

Herr Schmidt - probajte nešto i deblokirati?

Eto o tome sam htio s Herr Schmidtom razgovarati. Jer, on bi s nekoliko rečenica mogao riješiti Isusove muke s uspostavljanjem vlasti po vertikali u Bosni i Hercegovini. Znam, da Schmidt ima mogućnost da odgovori, rekao bi “neka se domaći lideri oko toga dogovore”. I to je najveća magla koju nam demokrate sa Zapada mogu prodavati. To je isto kao kada bi Brazilcima i Argentincima tražili da se dogovore ko je bolji - Pele ili Maradona. 

Istovremeno, nakon 2. oktobra priča “neka se domaći lideri dogovore” ne pije vode. Jer, Herr Schmidt je pokazao da kada ga u komšiluku dobro oraspolože on hoće nametnuti. Posve drugo je činjenica da je svojim odlukama više zakomplikovao nego riješio enigma izbornog zakonodavsva. I zato bi trebao uvesti vanredne izbore, možda bi se jednom i potrefilo onako kako je on zamislio nametanjem izmjena Izbornog zakona i Ustava FBiH po zagrebačkim uputama. 

Šalu na stranu, vanredni izbori zaista su potrebni Bosni i Hercegovini. Potrebni su joj i u situaciji kada međunarodna zajednica sluđena bosanskim političkim karambolom ne zna kuda bi krenula pa krene u pogrešnom smjeru. Vanredni izbori riješili bi pitanje brže uspostave vlasti u Federaciji. I ovu sadašnju situaciju. Zamislite da se recimo u maju održe vanredni parlamentarni izbori na nivou Federacje BiH. Stopostotno se može reći da bi rezultati bili drugačiji. A uspostava vlasti daleko brža i jednostavnija!

Visoki, podigni cenzus - riješi nas papaka i dritana 

Nakon izbora 2020. godine u Crnoj Gori više ništa nije isto. Ali, u punom smislu te riječi. Jer, nakon tih izbora jedan Albanac, Dritan Abazović i njegova stranka postali su klackalica od koje ovisi sudbina Crne Gore i Crnogoraca. I klackalica prevagnula na svetosavlje. Crna Gora već evo tri godine tumara kroz političko blato i pitanje je koliko će još vode trebati da to blato sapere. 

Bosna i Hercegovina je mnogo duže u blatu i mulju. A u tom blatu najbolje se snalaze ribe u mutnom. Uglavnom su to političke ribice, girice, koje u izolovanoj situaciji predstavljaju NIŠTA. Ali, kada dođe situacija da jedan presuđuje ili preglasava te girice postaju somovi koje grizu državu, narode, građane. 

I sve to zahvaljujući 3,01 do 3,5 posto osvojenih glasova. Dakle, glasovima malo većeg sela ili gradskog kvarta, neke girice dobiju priliku da budu budžetski somovi. Riješiti ih se vrlo jednostavno. Podići izborni cenzus na pet posto i oni će po automatizmu postati politička prošlost za kojom niko zdravog razuma neće. Herr Schmidt, riješite nas tih somova tako vam Dragana Čovića. 

Jer, uvedete li vanredne izbore i povećanje cenzusa, sklonit ćete golemo političko brdo s putanje Bosne i Hercegovine ka demokratičnijoj državi i društvu. Sve do tada tražit ćete da se girice, somovi i ajkule dogovore čiji je ovaj mali akvarijum. A dogovoriti se neće! Budite sigurni da neće!

#BiH #OHR #VanredniIzbori #RasimBelko #IzborniZakonBiH #ChristianSchmidt #Cenzus