Članak

REKLI PA POREKLI Delegacija EU zaobišla institucije BiH: Kadrovi HDZ-a odobrili rekonstrukciju zgrade Vječne vatre

Na odgovore smo čekali nekoliko dana, ali dobili smo priznanje da je stolarija PROMIJENJENA, a ne ofarbana.

Piše: Amra Vrabac


Kada je Delegacija EU 18. januara ubjeđivala javnost da je „samo ofarbala“ prozore na nacionalnom spomeniku BiH zgradi „Vječna vatra“ tek rijetki su povjerovali u takvu tvrdnju. Kada sam Delegaciji EU sutradan poslala nekoliko vrlo preciznih pitanja, da mi pojasne aktivnosti koje provode na ovoj zgradi, skrenula sam im pažnju da Sarajlije imaju veliko iskustvo s promjenom stolarije nakon rata.

Na odgovore smo čekali nekoliko dana, ali dobili smo priznanje da je stolarija PROMIJENJENA, a ne ofarbana.

Iz Delegacije EU vrlo su precizno odgovorili na naša pitanja i potvrdili ono što je iznio i član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika arhitekta Faruk Kapidžić, ali i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić da Delegacija EU za ove radove nije imala dozvolu Komisije za radove, a trebala je jer zgrada Vječene vatre spada u nacionalni spomenik obuhvaćen Historijskim urbanim krajolikom Sarajeva.

„Rekonstrukcija zgrade Vječne vatre se odvija uz puno poštivanje arhitektonskog naslijeđa objekta i okolne arhitekture. Principi rekonstrukcije su u potpunosti u skladu sa uspješnim projektima rekonstrukcije finansiranim sredstvima EU za mnoge druge objekte u Bosni i Hercegovini, uključujući zgradu Vijećnice u Sarajevu, tvrđavu Kastel u Banjoj Luci, zgradu Vijećnice u Novom Gradu, objekte kulturnog naslijeđa u Stocu i mnoge druge. Uslijed neodržavanja tokom prethodnih decenija, sanacija prozora podrazumijeva njihovu potpunu zamjenu drvenim prozorima koji su identičnog dizajna, što je jedini način kako osigurati održivu i dugotrajnu zaštitu naslijeđa građevine.

Sve dozvole za rekonstrukciju pribavljene su u skladu sa relevantnim domaćim propisima, uz potpuno poštivanje zahtjeva kulturnog naslijeđa. Dozvole su koordinisane sa Ministarstvom prostornog uređenja Federacije BiH, a pribavljene su od Zavoda za zaštitu spomenika Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH“, navode iz Delegacije EU.

I tu leži problem. Ova ministarstva bila su dužna obratiti se Komisiji za zaštitu nacionalnih spomenika i tražiti njihovo mišljenje za Glavni projekat, baš kao što je bilo u slučaju rekonstrukcije dijela pješačkog trga u ulici Kranjčevića gdje je Općina Centar započela radove bez dozvole Komisije, koje je federalni inspektor odmah zaustavio. Tek nakon što je Glavni projekat izmijenjen, Komisija je dala dozvolu za rekonstrukciju koju je uputila Federalnom ministarstvu prostornog uređenja. Radovi su na čekanju šest mjeseci, a Općina Centar može nastaviti s radovima ukoliko ih je Federalno ministarstvo obavijestilo o odluci Komisije.

Indikativno ili ne, svi kadrovi koji su rukovode ministarstvima i Zavodom za zaštitu spomenika koji su dali dozvolu za rekonstrukciju su kadrovi HDZ BiH. Na čelu Ministarstva prostornog uređenja je Josip Martić, Ministarstva kulture i sporta Zora Dujmović, a na čelu Zavoda Ante Vujnović. 

Sve radove obavlja kompanija Koto iz Srbije.  

Iako ne sporimo želju Delegacije EU da učini ljepšom ovu zgradu, i pomogne u obnovi kao što je to činila u velikom broju slučajeva, institucije BiH se moraju poštovati, pa makar se radilo i o gostima u BiH. Slažemo se i da je originalna stolarija bila u lošem stanju, ali sve je moglo biti puno transparentnije urađeno. Ovako, bačena je velika mrlja i na samu namjeru Delegacije EU da obnovi zgradu koja je simbol Sarajeva. Posebno, što je promjena stolarija rađena bez nadzora, pa je fasada dodatno oštećena. 

Originalna stolarija na zgradi Vječne vatre 

Delegacija EU pojasnila je da je Evropska kuća („Europe House“) u Sarajevu zamišljena kao projekat koji će stanovnicima i posjetiocima Sarajeva pružiti jedinstven prostor za kulturna događanja, ali i informativne sesije o programima Evropske unije. Nakon razgovora sa upravom Grada Sarajeva i tadašnjim gradonačelnikom, Abdulahom Skakom, dogovoreno je da će kultna zgrada Vječne vatre, koja je zbog zapuštenosti, nažalost, dovedena u sve lošije stanje, kao snažan simbol, u samom srcu Sarajeva, odraziti bliske veze Bosne i Hercegovine i EU, te budućnost zemlje u EU.

U sklopu sporazuma između EU i Grada Sarajeva, EU se obavezala da će finansirati obnovu zgrade, a Gradsko vijeće Sarajeva odobrilo je ugovor o zakupu dijela prizemlja koji će se koristiti kao Evropska kuća uz nominalnu najamninu od 1,00 KM mjesečno na period od 20 godina. Prostorije na gornjim spratovima zgrade preuređene sredstvima EU koristio bi Grad Sarajevo. Ugovor o zakupu novih prostorija potpisali su 23. septembra 2020. godine u Sarajevu ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, i Abdulah Skaka, tadašnji gradonačelnik Sarajeva.

Za prvu fazu rekonstrukcije, sa planiranim završetkom do ljeta 2023. godine, izdvojeno je 1,5 miliona eura, uključujući radove, nadzor, nabavku namještaja i opreme.

Osim uređenja unutrašnjosti objekta, EU je također prihvatila da finansira obnovu fasade zgrade, kao i zamjenu vanjske stolarije i sanaciju krova u okviru ukupne podrške EU energetskoj efikasnosti javnih zgrada na području Sarajeva. Vrijednost druge faze sanacije je gotovo milion eura. EU je također izdvojila još 2 miliona eura dodatnih sredstava bespovratne pomoći za unapređenje energetske efikasnosti 40 javnih objekata u Sarajevu za period 2019-2024 uz dodatna sredstva koja su obezbijedili EBRD i Austrija.

Ugovor za izradu glavnog projekta za izvođenje radova na održavanju dodijeljen je kompaniji „EKO PLAN“. Ugovor za nadzor radova dodijeljen je kompaniji „URBING“, dok je ugovor za radove dobila kompanija „KOTO“.

#BiH