Članak

Zvizdić nije zadovoljan svim imenima u Vijeću ministara BiH, Ivanić smatra da su stranke mogle ponuditi bolje kadrove

Smatra da niko neće odustati od svojih principa i čim se formira Vijeće ministara BiH bit će sve po starom. 

(Patria) - Vijeće ministara BiH bit će potvrđeno u srijedu, kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH Denis Zvizdić. 

"Svi prethodni koraci su završeni. Uprkos negodovanjima Vijeće ministara će biti potvrđeno. I ako bi jedan zastupnik iz SNSD-a bio protiv ovog sastava Vijeća ministara još uvijek postoje 22 zastupnika koalicione većine što je dovoljan broj da Vijeće ministara bude potvrđeno na sjednici u srijedu."

Tvrdi da nije upitna podrška ni zastupnice BHI Fuad Kasumović Aide Baručija.

"Ja sam danas imao priliku se vidjeti sa gospođom Aidom Baručija. Dakle nije upitna kao što nije bilo upitno njeno glasanje na Komisiji za izbor Vijeća ministara. Ona je glasala i za izbor mandatara za sastav Vijeća ministara, danas je glasala za izbor ministara i njihovih zamjenika što analogijom govori da će sasvim sigurno njen glas biti za izbor novog Vijeća ministara. U februaru ćemo imati u potpunosti zaokruženu i izvršnu i zakonodavnu vlast na nivou BiH", kazao je Zvizdić u Rezimeu FTV-a. 

Zvizdić navodi da nije do kraja zadovoljan svim imenima koja su predložena za ministre u Vijeću ministara.

"O sastavu Vijeća ministara se glasa u paketu i kada na jednoj strani imamo opciju da ostane postojeće, neproduktivno i najlošije Vijeće ministara u dejtonskoj BiH i ako na drugoj strani imamo imenovanje Vijeća ministara koje može donijeti novu energiju, onda naravno biram da glasam za paket novoga Vijeća ministara sa realnim očekivanjima da će napraviti progres u odnosu na trenutno stanje."

Ističe da koalicija kojoj i sam pripada ima jasno definisane crvene linije.

"Riječ je o teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH i riječ je o svim prerogativima koji čine državu BiH. Riječ je o pitanjima kao što su evropske integracije, NATO integracije, državna imovina, socio-ekonomske reforme itd."

O optužbama da su već unaprijed prodali državu BiH, Zvizdić kaže: "Riječ je o jednom narativu koji nema nikakvo ozbiljno utemeljenje. Riječ je o hipotezama, o pretpostavkama. Bilo bi lijepo da nam neko predoči gdje je to potpisano, kada je neko nešto dogovorio i rekao u tom smislu. Da li gospodin Dodik ili SNSD ima nešto više od noga što je imao kad su i stranke koje izriču sada to bile u koaliciji s njima? Ili da li HDZ ima nešto više nego što ima sada? Nemaju ništa više."

Danas je o novom sastavu Vijeća ministara BiH govorio i nekadašnji, a sada počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić. Mišljenja je da su kandidati za budući saziv najlošiji u dosadašnjoj istoriji Bosne i Hercegovine.

"Ne bih ulazio u pojedinačna imena, jer to nikad nisam radio, ali tu nema puno ljudi sa političkom, ali i sa stručnom težinom za poslove za koje su namijenjeni. Mislim da stranke imaju i boljih kadrova", rekao je Ivanić za emisiju BHT1.

Smatra da niko neće odustati od svojih principa i čim se formira Vijeće ministara BiH bit će sve po starom. 

"Iskreno, ne vidim nikog da je spreman da napravi neku vrstu kompromisa. Ne mislim da će Dodik odustati od priče da je Sarajevo problem i da je nezavisna RS rješenje, ne vjerujem da će partije iz Sarajeva odustati od građanske BiH kao rješenje, ne mislim da će HDZ odustati od člana Predsjedništva i promjeni Izbornog zakona BiH. Ne vidim kako je moguće napraviti sklad. Mislim da će se oni vratiti politici afirmacije vlastitih stavova, a to znači sukob. Volio bih da griješim, ali vrijeme će vrlo brzo pokazati", naglašava Ivanić. 

Kada je u pitanju novi saziv Predsjedništva BiH i njihova politika u budućnosti, Ivanić smatra da će sve biti kao i prethodne četiri godine što je bilo.

"Imaćemo kopiju onoga što je bilo u zadnje četiri godine. Mislim da bi moglo biti i nekih većih tenzija, posebno unutar FBIH jer jedan član dolazi iz DF-a (Komšić) koji je bliži SDA, drugi iz osmorke (Bećirović) koja je protiv SDA i imate trećeg člana (Cvijanović) koji je instrument Dodikov. Možda će biti malo manje medijske pažnje i sukoba jer nije Dodik tu. Mislim da će gospođa Cvijanović taj dio svoj posao odrađivati malo tiše nego što je to radio Dodik. On želi da uvijek bude u fokusu interesa", naglašava Ivanić. 

Ivanić smatra da će se BiH i dalje kretati u smjeru blokada jer aktuelni politički akteri nisu spremni vratiti se korak nazad i odustati od vlastite političke koncepcije zarad zajedničkog interesa.

#BiH