Članak

Bh. diplome u Hrvatskoj priznaju se s 'mišljenjem', one sa Sveučilišta u Mostaru u povoljnom položaju!

Rektor prof. dr. sc. Zoran Tomić kazao je kako će se na Sveučilištu u Mostaru i dalje raditi na potpunoj implementaciji europskih standarda visokog obrazovanja.

Piše: Amra Vrabac


Protekle sedmice zvaničnici Hrvatske demonstrirali su različit odnos prema BiH, ali i jednom njenom dijelu. Iako je na političkom planu to vrlo često, resor obrazovanja ipak je trebao ostati van politike i specijalnih odnosa Hrvatske prema bh. Hrvatima i to samo jednog određenog područja.  

Dok je delegacija Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH u Zagrebu pokušavala riješiti problem jer se za diplome sa akreditiranih univerziteta u BiH daje uslovno rečeno „mišljenje s rezervom“ Agencije za znanost i visoko obrazovanje Hrvatske (AZVO), samo dva dana kasnije ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Radovan Fuchs boravio je u posjeti Sveučilištu u Mostaru gdje je kazao da diplome studenata SUM-a vrijede u Hrvatskoj, a time i u EU te da je rad SUM-a prepoznatljiv u okviru visokog obrazovanja.

„Zahvaljujući činjenici da Sveučilište u Mostaru uspješno prolazi akreditacije Agencije za znanost i visoko obrazovanje diplome završenih studenata Sveučilišta u Mostaru vrijede u Hrvatskoj, a time automatizmom i u EU. Naš cilj je i dalje biti potpora, te pomagati razvoju Sveučilišta“, kazao je ministar Fuchs.

Sa problemom koji postoji od ljeta prošle godine upoznat je i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj koji je kazao da Agencija za znanost i visoko obrazovanje Hrvatske više ne vrši priznavanja diploma nego samo daje mišljenje.

„Oni su u nekim zahtjevima naših bivših studenata koji su se pokušali zaposliti u Republici Hrvatskoj i sa Univerziteta u Sarajevu i sa drugih univerziteta dali mišljenje da naša Agencija za razvoj visokog obrazovanja nije postala članica ENQA-e (Evropska agencija za razvoj visokog obrazovanja) i zbog toga što naša Agencija nije primljena u punopravno članstvo naša je Agencija stavljena pod upitnik i standardi koje ona provodi. Naša Agencija je pridružena članica ENQA-e i sve akreditacije koje je izdala naša Agencija prema mojim saznanjima, priznaju se u Republici Hrvatskoj, ali prema mišljenju njihove Agencije naši kandidati budu stavljeni u drugi red kod zapošljavanja. Ali to njihovo mišljenje ne znači da se ne priznaje po automatizmu naša diploma“, kazao je Škrijelj za N1 u četvrtak.

On pojašnjava da se diplome akreditiranih univerziteta u BiH ne dovode u pitanje, nego pravo „naših kandidata u odnosu na njihove studente, programi i univerziteti koji su akreditirani od strane njihove agencije koja je punopravna članica ENQA-e“.

Rektor Škrijelj kazao je da problem pravi i „olako davanje akreditacija nekim privatnim univerzitetima“ koji su na određeni način izjednačeni sa javnim univerzitetima, a nemaju ni deseti dio kvalitete koji imaju javni univerziteti.

Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta (HEA) prof. dr Enes Hašić sa delegacijom prošle srijede je posjetio Agenciju za znanost i visoko obrazovanje Hrvatske (AZVO) i tom prilikom razgovarali su sa vršiocem dužnosti direktora AZVO-a Sandrom Bezjak sa saradnicama. Tema sastanka odnosila se na pitanje mišljenja koje izdaje AZVO u vezi priznavanja u Hrvatskoj visokoškolskih kvalifikacija stečenih u Bosni i Hercegovini.

Direktor Agencije naglasio je da Hrvatska ima pravo da uredi pitanje vrednovanja visokoškolskh kvalifikacija na njima najedekvatniji način, ali da Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH iako trenutno nije punopravna članica ENQA-e, jeste njena pridružena članica, koja sve aktivnosti provodi  i provodila je u skladu sa Evropskim standardima i smjernicama za osiguranje kvalitete u Evropskom prostoru visokog obrazovanja (ESG). On je dodao da  se ova Agencija ne može složiti sa kvalifikacijama o netransparentnosti postupaka akreditacije s obzirom da je i ENQA panel, prilikom posljednje eksterne evaluacije Agencije, upravo ovaj aspekt rada Agencije pozitivno ocijenio.

V.d. direktora AZVO-a Sandra Bezjak navela je da se s ovim pitanjem suočavaju još od 2005. godine i smatra da su aktuelna mišljenja naglasila problem, ali da će i  pomoći da se pitanja iz ove oblasti unaprijede. Ova mišljenja u slučajevima visokoškolskih kvalifikacija iz BiH, nemaju negativnu konotaciju, jer AZVO, kako je istakla Bezjak, priznaje sve visokoškolske kvalifikacije iz BiH koje izdaju akreditovane ustanove, već imaju svrhu da, nakon zahtjeva stranke, informišu tržište rada u Hrvatskoj o svim elementima pojedinačne kvalifikacije, na način kako je to sada propisano novim zakonodavnim okvirom u ovoj oblasti. 

Tokom sastanka je naglašeno i da mišljenje AZVO-a nije presudno prilikom zapošljavanja budući da o odabiru, odnosno zaposlenju kandidata na određeno mjesto odlučuje poslodavac u skladu sa unaprijed definisanim uslovima konkursa.

Dio sastanka odnosio se i na bilateralna pitanja dvije Agencije pri čemu je istaknuta dosadašnja dobra saradnja te spremnost AZVO-a da u budućem postupku aplikacije Agencije BiH za punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) bude puna podrška kada je riječ o transferu iskustva i znanja u ovoj oblasti.

Ono što je evidentno bilo i tokom posjete hrvatskog ministra Sveučilištu u Mostaru da se diplome ovog univerziteta očito tretiraju na drugačiji način od drugih akreditiranih univerziteta u BiH, iako SUM ima akreditaciju Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH. 

„Sveučilište u Mostaru imalo je i imat će potporu Vlade RH i Ministarstva znanosti i obrazovanja, to ubuduće nitko više nikada ne treba propitkivati. Učinit ćemo sve da Sveučilište u Mostaru bude još više integrirano u hrvatski visokoškolski sustav“, dodao je ministar Fuchs.

Rektor prof. dr. sc. Zoran Tomić kazao je kako će se na Sveučilištu u Mostaru i dalje raditi na potpunoj implementaciji europskih standarda visokog obrazovanja.

„Za tako veliki pothvat treba nam partner. U Vladi RH i Ministarstvu znanosti i obrazovanja imamo partnere. Konkretnim djelima oni to dokazuju, i pomažu nam da budemo bolji i kvalitetniji, te da ispunimo kriterije koji nas čine sastavnim dijelom europskog visokog obrazovanja. Ova pomoć nije samo pomoć Sveučilištu u Mostaru, nego je pomoć i Bosni i Hercegovini u cjelini. Sve navedeno jamči našim studentima da će dobiti konkurentno znanje i vještine koje će biti priznate na europskom tržištu rada”, kazao je rektor Tomić.

#BiH