Članak

Šest dana od parade, Tužilaštvo BiH ništa ne radi, prof. Velić se pita - šta treba da se desi da bi nadležni organi počeli raditi svoj posao

Ali Tužilaštvo BiH svojim nečinjenjem pokazuje da su funkcioneri SNSD-a zaštićeni.

Piše: A. Čorbo-Zećo


Danas je 15. Januar, šest punih dana od kako je u Istočnom Sarajevu organizirana parada povodom 9. Januara kada vlasti republike srpske obilježavaju neustavni dan Rs.

I skoro niko više ne priča o proslavi neustavnog, zakonom zabranjenog Dana Rs-a. 

Zabrinutost stranih ambasada je utihnula, jednako kao i Christian Schmidt koji nije poduzeo niti jedan konkretan korak da kazni one koji su ovu sramnu paradu organizirali. Tužilaštvo BiH ne želi da radi svoj posao. Oni jednostavno, kako to uvijek i čine, traže rupe i objašnjenja za svoje nedjelovanje. 

Tužilaštvo ističe da sve dok ga Ustavni sud ne obavijesti javno, službeno da se odluke Ustavnog suda ne poštuju neće reagirati. A, i ne procesuiranje krivičnog djela je također krivično djelo.
Vjerovatno i Halil Lagumdžija i VSTV imaju svoje rupe po kojima ne žele, neće da kazne odgovorne u Tužilaštvu BiH koji godinama šute i ne procesuiraju one koji ruše ustavni poredak BiH, a to je, naime, krivično djelo nepoštivanja presuda Ustavnog suda BiH.

Prof. dr. sc. Larisa Velić s Pravnog fakulteta u Zenici ističe za Patriju da je jedno od osnovnih načela demokratskog društva vladavina prava koja zahtijeva striktno poštivanje pravosnažnih sudskih odluka. 

“Kada je riječ o odlukama Ustavnog suda BiH nepoštivanje odnosno nepostupanje po istim predstavlja krivično djelo. Ustavni sud BiH je u dva navrata 2015. i 2019. utvrdio neustavnost obilježavanja 9. januara kao dana Rs-a.

 Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće, a obilježavanje navedenog datuma je očigledna demonstracija sile i negiranja vladavine prava”, ističe prof. Velić.

U vezi sa pojašnjenjima iz Tužilaštva zašto ne postupaju prof. Velić napominje da je sa ‘proslavom’ upoznata cjelokupna javnost.

“S obzirom da je sa "proslavom" upoznata cjelokupna javnost u BiH, naravno da je upoznato i Tužilaštvo BiH koje ima nadležnost da poduzme odgovarajuće mjere u cilju sankcioniranja počinilaca. 

Nažalost čini se da će počinioci ovog krivičnog djela i ovaj put proći bez sankcija, a s obzirom da su demonstrirali silu i zastrašivali građane realno je postaviti pitanje šta se sve treba desiti da bi nadležni organi počeli raditi svoj posao”, ističe prof. Velić.

Krivičnim zakonom BiH neizvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava tretira se kao krivično djelo.

U članu 239.  stoji:

-Službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprječava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Ali Tužilaštvo BiH svojim nečinjenjem pokazuje da su funkcioneri SNSD-a zaštićeni.

I Institut za istraživanje genocida Kanada također traži konkretno očitovanje glavnog tužioca Bosne i Hercegovine, Milanka Kajganića, kada će Tužilaštvo procesuirati antiustavno i antidržavno obilježavanje dana entiteta Republika Srpska.

#BiH