Objavljeno u kategoriji Svijet na 08.04.2015 10:19:38

Objavljen snimak: Bijeli policajac ubio crnca nakon redovne saobraćajne kontrole

Trenutak kada policajac puca

Policajac, bijelac, uhapšen je i optužen za ubistvo jučer u North Charlestonu, u Južnoj Karolini u SAD, pošto je više puta pucao u nenaoružanog crnca koji je htio pobjeći, dok u zemlji vlada veoma velika rasna napetost, prenosi novinska agencija Patria.

Policajac Michael Slager je, zaustavivši automobil radi redovne saobraćajne kontrole, osam puta pucao u leđa čovjeku koji trči, vidi se na snimci koju je New York Timesu poslao jedan očevidac.

Na snimci se zatim vidi kako policajac mirno dolazi do vozača, Waltera Scotta, u pedesetim godinama, naređuje mu da stavi ruke na leđa i stavlja mu lisičine. Muškaraca je nedugo zatim podlegao povredama.

Izgred se dogodio u subotu nakon saobraćajne kontrole, pošto je policajac primijetio da jedno svjetlo na automobilu ne radi.

Prije pucnjave policajac i vozač su se posvađali, piše mjesni list Post and Courier.

Policajac, kojem prijeti smrtna kazna ili 30-godišnji zatvor, uhapšen je i prebačen u zatvor u Charlestonu.

Na upit AFP-a, policija Južne Karoline nije htjela komentarisati slučaj budući da istraga još traje.

Izgred se događa u okolnostima velike rasne napetosti u SAD-u koju bi ovaj slučaj mogao dodatno pogoršati. SAD u zadnje vrijeme potresaju brojni slučajevi u kojima bijeli policajci ubijaju ili grubo postupaju s pripadnicima afroameričke zajednice.

Američko ministarstvo pravosuđa nedavno je otvorilo i ured koji će se baviti poboljšanjem veza policije i crnačkog stanovništva. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android