Članak

Konaković ulazi u Izvršni odbor, znat će sve informacije o operacijama OSA-e, ali može li ispoštovati zavjet tajnosti?!

No, iako pojedini lideri u javnosti ističu samo Vijeće ministara BiH, ono samo nije dovoljno za tu operaciju.

Piše: Amra Vrabac


Nova državna vlast koju će činiti SNSD, HDZ, SDP, NIP, Naša stranka najavljuje da će jedna od prvih smjena i imenovanja biti rukovodstvo Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

No, iako pojedini lideri u javnosti ističu samo Vijeće ministara BiH, ono samo nije dovoljno za tu operaciju.

Prije nego što Vijeće ministara BiH i razmatra imenovanje novog rukovodstva OSA-e (generalni direktor i zamjenik koji se imenuju u paketu, iako će HDZ tražiti odmah i imenovanje glavnog inspektora), mora se formirati Izvršni odbor i Komisija za nadzor nad radom OSA-e. 

Pitanje imenovanja čelnika OSA-e stvar je politike priznao to neko ili ne, a priznali su lideri navodeći da im je pripala ta pozicija, s tim da kandidati ne smiju biti članovi političkih stranaka.

Jedan od prvih zadataka predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto nakon potvrđivanja Vijeća ministara BiH bit će imenovanje Izvršnog odbora koji učestvuje u imenovanju generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora OSA-e.

Inače, Zakonom o OSA-i jasno su propisane nadležnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a jedna od njih je i imenovanje Izvršnog odbora.

„U sastav Izvršnog odbora, pored predsjedavajućeg Vijeća ministara, ulaze dva zamjenika predsjedavajućeg, ili dva ministra iz Vijeća ministara, tako da sastav Izvršnog odbora u svakom slučaju odražava zastupljenost sva tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine“, navodi se u Zakonu o OSA-i.

Uz Krišto će u Izvršni odbor još dva ministra, jedan iz reda Bošnjaka, a jedan iz reda Srba.

S obzirom da su u raspodjeli pozicija u Vijeću ministara BiH SDP BiH i Naša stranka dobili dva ministra (odbrana i promet i komunikacije) i tri zamjeničke pozicije (finansije i pravda - SDP, ljudska prava i izbjeglice - NS), jasno je da će Elmedin Konaković biti jedan od zamjenika Krišto i član Izvršnog odbora.

No, imenovanje čelnika OSA-e sačekat će formiranje Sigurnosno-obavještajne komisije Parlamentarne skupštine BiH (Komisija za nadzor nad radom OSA-e), a članovi se biraju iz oba doma PS BiH. Predstavnički dom PS BiH već je konstituisan, dok Dom naroda još uvijek nije, jer nije još završen ni proces izbora delegata. Komisija ima (12) članova po šest iz svakog doma. Kandidati koji su predloženi za članstvo u Komisiji prolaze sigurnosnu provjeru koju vrši Agencija. Na čelu Komisije nalazi se predsjedavajući koji je izabran iz reda članova Komisije i on mora biti član stranke zastupljene u jednom od domova Parlamentarne skupštine BiH koja nije dio vladajuće koalicije. Članovi Komisije se kandiduju u skladu sa principom proporcionalne zastupljenosti političkih stranaka u Predstavničkomu domu. U Komisiji su zastupljena sva tri konstitutivna naroda.

Komisija održava rasprave o imenovanju generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora Agencije i daje mišljenja o tom imenovanju.

Član 25. Zakona o OSA-i precizira:

Generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora imenuje i razrješava dužnosti Vijeće ministara, na prijedlog predsjedavajućeg i u konsultacijama sa članovima Predsjedništva, Izvršnog odbora i Sigurnosno-obavještajne komisije.

Imenovanje generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora se vrši na osnovu pokazane profesionalnosti i iskustva stečenog na obavještajno-sigurnosnim poslovima i provođenju zakona, a ne na osnovu političke pripadnosti. Traženo iskustvo ne može biti isključivo stečeno na pozicijama do kojih se dolazi političkim imenovanjem. 

U sinoćnjem TV nastupu Elmedina Konakovića koji će obavljati jednu od najvažnijih pozicija unutar Vijeća ministara BiH, šefa diplomatije i člana Izvršnog odbora, čuli smo brojne detalje o radu OSA-e, plaćanju informanata što rade i druge policijske agencije, o novcu kojim raspolaže direktor OSA-e koji ne mora pravdati taj novac. Svaka obavještajna agencija na svijetu ima takve izvore novca kako bi se sačuvala nacionalna sigurnost države. Samo je Konaković to shvatio kao poen za političko prepucavanje.

Zakon o OSA-i predviđa da se članovi Izvršnog odbora obavežu zavjetom tajnosti u pogledu tajnih podataka u koje su ostvarili uvid u svojstvu članova. Ova obaveza ostaje na snazi i nakon okončanja njihovog članstva u Odboru.

No, nakon svega što smo sinoć, ali i u ranijim njegovim izjavama slušali, pitanje je kako će Konaković uopšte obavljati taj posao profesionalno i etično, ako ne može procijeniti šta je nacionalna sigurnost, a šta populizam i zabava za vlastito glasačko tijelo.  

Također Izvršnom odboru ni članovima Odbora nije dopušteno donositi upute ili na drugi način usmjeravati rad generalnog direktora, zamjenika generalnog direktora, glavnog inspektora ili drugih uposlenika Agencije. Konaković je sinoć najavio da će “pretresti papire, provjeriti sve” potpuno privatizujući novog direktora i rukovodstvo OSA-e. Sve i da to tako i bude, onda je Konaković trebao biti mudriji, kako to za sebe govori posljednjih dana i prešutjeti svoj plan. Izvršni odbor će imati pristup i svim izvještajima o provedenim operacijama OSA-e.

Da li nakon svih izjava koje je davao i tajni koje je otkrio o OSA-i Konaković može biti imenovan u Izvršni odbor pitanje je za sve njegove koalicione partnere. A ako i nije znao šta može, a šta ne, onda je savjet trebao tražiti od predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića koji je bio na čelu Komisija za nadzor nad radom OSA-e i koji je dijelom bio puno oprezniji u kvalifikacijama, tvrdnjama i zaključcima o aktivnostima OSA-e. 

Na kraju krajeva, i u prošlom mandatu je postojao Izvršni odbor na čijem je čelu bio Zoran Tegeltija (SNSD), pa nismo slušali ovakve detalje kakve iznosi Konaković. 

#BiH