Članak

Građani pisali Forti i Karić: Dobar bend, loša organizacija i ozvučenje, pet minuta pred noć tišina!

Premijer KS Edin Forto na Twitteru je poželio građanima da im cijelu 2023. svira rokenrol.

Piše: Amra Vrabac

Dubioza kolektiv uvela je Sarajlije u 2023. godinu. Međutim, svi oni koji su sinoć bili u centru Sarajeva uvjerili su se da je ozvučenje bilo loše pa se muzika uopšte nije čula u okolnim ulicama. Ne samo da se nije čula već je nakon nastupa DJ-a oko 22:45 nastupila apsolutna tišina do izlaska Dubioze kolektiva na scenu. 

U ulici Mehmeda Spahe iz koje se izlazi na ulicu Maršala Tita nije bilo moguće ni pretpostaviti da je u toku koncert. U momentu izlaska Dubioze kolektiv na scenu čak i oni koji su nalazili iza bine u ulici Ćemaluša nisu mogli razaznati zvukove. U ulici Branilaca Sarajeva koja vodi pored Narodnog pozorišta također nije bilo zvuka niti se čula muzika. To su potvrdili i brojni korisnici društvenih mreža. S obzirom da je za organizaciju plaćeno skoro 400.000 KM pitanje za organizatora je zašto je došlo do ovakve situacije. Primjera radi ljetos je ispred Vječne vatre održan koncert Solomuna koji je bio istinski spektakl u svakom smislu.  

Premijer KS Edin Forto na Twitteru je poželio građanima da im cijelu 2023. svira rokenrol.

„Ili svako na svoj način“, napisao je Forto.

Uslijedili su brojni komentari i kritike na organizaciju sinoćnjeg dočeka.

„Bolji band nije mogao svirati! Lošija organizacija nije mogla biti. Kako god sluti na dubiozu, javašluk, amaterizam i ono naše kako ćemo, lako ćemo”, jedan je od komentara.

“Ti nas svakodnevno uvodiš u dubiozu. Sve dublju i dublju.”

“Dubioza se nažalost nije čula dalje od Šenoine. A to što su svirali sat i po je sramota i za njih i za grad Sarajevo. Stekli su slavu pjevajući o politici i kurupciji u BiH, a silne pare su digli od grada nizašta”, napisao je jedan tviteraš.

Na društvenoj mreži Facebook na stranici gradonačelnice Benjamine Karić koja je sinoć u ponoć sa šefom Delegacije EU Johannom Sattlerom uputila čestitku za Novu godinu, također su ostavljeni komentari o lošoj organizaciji. Inače, Dubioza se sa scene povukla tri minute do ponoći kada je nastupila tišina do izlaska Karić i Sattlera na binu. I njihovi mikrofoni nisu imali dobro ozvučenje. 

“Da je krenuo kakav stampedo večeras zbog loše organizacije, gradonačelnica bi nam završila u zatvoru. Ono mora bolje, i ne može se pred Vječnom vatrom ništa više organizovati. Ima Trg BiH, ili pred Željezničkom stanicom, ili čak napraviti trg pred Svjetlošću, pa onda da svi čujemo koncert, a ne ovako da strepimo i ući u gužvu”, jedan je od komentara.

“Grad je solidno uređen i okićeno je super. Raspoloženje i broj onih koji su večeras pohrlili u grad veliko. A onda otrežnjenje.... loše ozvučenje, katastrofa. Energija izostala skroz... 5 minuta pred ponoć ništa ne svira?! Ne znam šta se dešavalo na bini ( jer nemoguće je bilo vidjeti išta), ali dogodine izvođač koji će nas uvesti u Novu godinu pjesmom i veseljem.... a bina obavezno tamo na Marijin Dvoru, kao što je bila na novogodišnjem nastupu Dine Merlina... e to je bilo svjetski, a naše”, glasi drugi komentar.

Iako je Uprava policije MUP KS radila profesionalno svoj posao, na licu mjesta smo se uvjerili da su brojni turisti bili zbunjeni kako doći do glavne ulice jer je ulaz bio omogućen samo na nekoliko punktova, dok je druge prolaze i poprečne ulice blokirala policija. 

#BiH