Članak

Majka prisiljavala maloljetne kćerke na prostituciju, komšije znale ali nisu prijavili

Gnusan čin majke koja je podvodila dvije maloljetne kćerke i u cilju zarade pronalazila muške osobe za navedeno krivičmo djelo odjeknulo je Hrvatskom, piše Index, prenosi novinska agencija Patria.

Gnusan čin majke koja je podvodila dvije maloljetne kćerke i u cilju zarade pronalazila muške osobe za navedeno krivičmo djelo odjeknulo je Hrvatskom, piše Index, prenosi novinska agencija Patria.

U medijima su se pojavile informacije da je o cijelom slučaju znao i tamošnji Centar za socijalnu skrb Varaždin te susjedi i mještani dotične.

Iz Ministarstva socijalne politike i mladih Indexu su rekli da su upoznati sa slučajem i istakli su kako su od Centra za socijalnu skrb u Varaždinu zatražili svu dokumentaciju te da će provesti upravni nadzor nad Centrom.

Međutim, director Centra Siniša Česi u razgovoru za Index rekao je kako nisu imali saznanja o tom slučaju sve do januara ove godine.

-Mi smo istog trena kad smo saznali za ovakvo krivično djelo podvođenja maloljetnica, podnijeli prijavu na policiji i od tada je sve krenulo. Zapravo smo mi pokrenuli da se provede istraga, rekao je Česi.

Dodao je kako su nakon pokretanja istrage smjestili dvoje maloljetne djece iz te u udomiteljsku porodicu.  

-Od nas se očekuje da čitamo misli, nije nam palo na pamet da bi se tako nešto događalo u porodici. Ti mještani koji tvrde da su sa svim bili upoznati, zašto od njih niko to nije prijavio. Mi smo tražili izvještaj od škole i pedijatra i nigdje nije bilo riječi o tome. Trebala je osnovna škola znati, no ako im se dijete nije povjerilo zapravo je teško znati i osuđivati. No i dalje ne mogu vjerovati ako je neko znao da nije to prijavio. Mi imamo svoj protokol postupanja u takvim situacijama i sve smo napravili po protokolu, rekao je Česi za Index.

U školi nam pak ništa nisu mogli reći jer su u pitanju maloljetne osobe i upozorili nas na zaštitu osobnih podataka.

Prijava je rezultirala istragom ŽDO Varaždin i istražnim zatvorom za majku, 49-godišnjakinju zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja krivičnih djela te još petorici muškaraca zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

#Svijet