Članak

Osmorka i prije vlasti odustala od vlastitih principa: Izbor rukovodstva Parlamenta BiH pokazat će moć HDZ-a

Osmorka koja je potpisala sporazum a HDZ-om o uspostavi vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini

Piše: Amina Čorbo-Zećo


Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma PSBiH bit će održana sutra, a očekuje se da će biti izabran i Kolegij doma, tačnije rukovodstvo koje će u naredne četiri godine voditi Predstavnički dom, ali i održavati parlamentarnu većinu.

Osmorka koja je potpisala sporazum a HDZ-om o uspostavi vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, sutra bi zvanično mogla i dokazati da su se odrekli vlastitih principa, kada je riječ o uspostavi građanske države, ali i da priznaju HDZ-ovu suludu priču o legitimnosti Hrvata. Naime, prema njima legitimni su samo oni koji dolaze iz HDZ-a.

I upravo u ovu mrežu upast će već na prvoj sjednici. Jer npr. Osmorka u svojim redovima ima Hrvata, to je Zlatko Miletić, koji bi svakako mogao sjesti u Kolegij, ali teško je očekivati da se to i desi, jer HDZ iako ima samo četiri zastupnika neće pristati da Hrvat iz neke druge stranke zasjedne u Kolegij Predstavničkog doma PSBiH. I ovim će HDZ dokazati da SDP i ostale stranke i jesu zapravo bošnjačke i da će samo u okviru tih kvota tražiti sebe.

To je opasnost te jedne trećine vlasti na koju je do sada pristajala i SDA, a Osmorka će to nastaviti činiti! 

Jer SDA je, očito, prekasno počela borbu za veći kolač uspostave vlasti, ona to svakako nije mogla sama. Stoga je DF uz njih dokazao da je pun pogodak ako se može desno i lijevo naći zajedno. 

Građanska opcija je sve pokušala i danas kad je izgledalo da je najjača, ostala je nemoćna da napravi vlast sama.

Vlast je moguća bez SDA, ili nije, ali sigurno je da nije bez SDA-ovog stranačkog „potomstva“.

Već godinama se zbog kile mesa kolju stada i ova država gubi. A, ne može se živjeti od ideje o građanskoj BiH i sve gledati sa strane – a SDP to dokazuje da čini. Prvo jer nisu uspjeli dogovoriti konkretnije i bolje djelovanje s DF-om, a otišli su desnim centrom NIP-om, NES-om...S Našom strankom sve imaju manje zajedničkih ideja (kao što je naprimjer formiranje vlasti s SNSD). Lutanje i odustajanje od vlastitih principa i ideala dovodi u nezavidnu situaciju SDP.

Dejtonski mirovni sporazum donio je mir i dobru osnovu za razvoj, ali, nacionalnom je dao apsolutno sva prava, nije zaštitio BiH od miješanja Beograda i Zagreba, koji ovdje redovno unose probleme i nemire.        

SDA je pokazala da sama ne može sa SNSD-om i HDZ-om, pa čak ni otvoriti vrata NATO-a i EU?

Ali uz DF su pokazali suprotno. Zato je semafor koalicija (SDA-DF-SDP) bila jedno od najboljih rješenja, prema mišljenjima analitičara, za rješavanje višegodišnje krize, a u kojoj bi se adekvatno odgovorilo HDZ-u i SNSD-u.

Potpuno je jasno da trenutno nije u toku izgradnja ideje BiH, nego predstoji strašna bitka isključivo za državu BiH. I bit će interesantno vidjeti kako Osmorka stoji na tom putu, a nakon što su već i prije uspostave vlasti izdali vlastite ideale samo da bi ušli u vlast i odstranili mrsku SDA iz nje.

Pojašnjenje, pa vladali su 30 godina, da mi sada malo probamo su krajnje opasna, jer igrati se sa državom nije šala! Glavni politički problem BiH jeste što građanska politička većina ne vlada većinom nego trećinom državnog aparata. 

Dejtonski Ustav omogućava ovladavanje većinom državnog aparata na miran i politički način. Pitanje je političke volje, da li više trpjeti, do kada i zašto. Osmorka sada pokazuje da žele samo tu jednu trećinu, a što je opasnost i za same njih, jer mnogo je igrača, a malo pozicija!

#BiH #HDZBiH #SDA #DF #AminaČorboZećo