Članak

Dragan Čović u panici pokušava ispod stola kupiti delegate u Domu naroda FBiH

Nešić tvrdi da su već kupljeni zastupnici Nebojše Vukanovića. Ostaje još dakle da i Čović završi svoj dio posla ili će napokon i on biti ozbljno načet i kompromitiran ako ovog puta promaši. 

SARAJEVO, (Patria) - Dragan Čović i njegov HDZ prilično su uzdrmani razvojem situacije oko popune Doma naroda FBiH, a samim tim i Državnog doma naroda. 

Kako saznaje Dnevni list od vrlo pouzdanog izvora lider HDZ-a BiH iza leđa i ispod stola vodi prljavu spletku pridobijanja još najmanje dva delegata iz drugih hrvatskih stranaka kako bi u konačnici osigurao premoćnih 16 izaslaničkih ruku u federalnom Domu naroda.

Želi potpunu moć

To mu je prijeko potrebno za dominaciju na nivou Federacije, ali i još bitnije za krucijalnu moć u Domu naroda Parlamenta BiH u vidu 4 delegata što bi uz isto toliko mandata Dodikovog SNSD-a bio taj apsolutni kontrolni paket koji bi omgućio osovini Čović-Dodik da s većinom od 8 delegata zgrne neukrotivu nadmoć na nivou države i kontrolu svih procesa.

Matematika je jasna, svaka stranka koja u etničkom klubu federalnog Doma naroda ima najmanje 4 delegata, automatizmom crpi jednog delegata u državnom Domu naroda.

Prema neslužbenim podacima Čovićev HDZ BiH trenutno ima 14 delegata u federalnom Domu naroda, “Devedesetka” ima osigurana 4 mandata, Vukadinov Pomak 1, a stranke probosanske orijentacije sa sjedištem u Sarajevu 4.

Kako se špekulira Čović je spreman ‘odriješiti kesu’ i namamiti dva delegata kako bi u državnom Domu imao 4 delegata. Dakle, Čovićev HDZ BiH trenutno ima sigurna 3 mandata, Cvitanovićev HDZ 1990 1 i sarajevske stranke također jednog delegata.

Draganu Čoviću je premalo 3 delegatska mandata, jer nema s Dodikom većinu u državnom Domu naroda pa se dao u “potragu” za još najmanje dva delegata iz kantona za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Kako otkriva izvor Dnevnog lista delegati sarajevskih stranaka nisu naročito nasjeli na Čovićeve mamce pa se stožernik navodno podmuklo okomio na HDZ 1990. Njegovi mešetari su se rasporedili na sve strane. Kako su naišli na tvrdi orah u Srednjoj Bosni gdje ‘Devedesetka’ ima spremnog jednog izaslanika za federalni Dom naroda Čović se ‘nemoralnim ponudama’ okomio na Zapadnohercegovački kanton, gdje je ‘posao’ uspio završiti.

Velika bitka

Prljava trgovina ispod žita prijeti da ozbljno uzdrma i same temelje HNS-a. Dnevni list saznaje da je vrh HDZ 1990 i lider stranke Ilija Cvitanović nesalomiv u namjeri da ne dopusti bilo kakve ustupke Čoviću i svim će silama braniti dostojanstvo i stranke i svojih izaslanika.

U Kantonu 10 glavni hrvatski lideri Nediljko Rimac i Ivan Vukadin su već zauzeli nepokolebljiv stav da se Draganu Čoviću ne dopusti taj većinski kontrolni paket u državnom Domu naroda i nastavak blokiranja svih pozitivnih procesa u tandem sa osionim Miloradom Dodikom.

Članstvo HDZ-a 1990 i Hrvatskog Pomaka s terena šalje čelnicima svojih stranaka plebiscitarnu potporu kako bi se spriječila još jedna prijevara Dragan Čovića.

U idućih nekoliko dana slijedi rasplet. Stožernik je na pragu iznenađujuće koalicije sa sarajevskom Osmorkom, a na državnoj razini želi zacementirati “bratstvo” i nadmoć s prijateljem MIloradom Dodikom.

Srpski nacionalni poglavica još nije sto posto siguran da će njegov SNSD imati ta famozna 4 delegata u državnom Domu naroda, međutim njegov lokalni partner Nenad Nešić ne sumnja da će premazani Dodik u svoju stupicu namamiti kolebljive i “gladne” zastupnike iz drugih stranaka.

Nešić tvrdi da su već kupljeni zastupnici Nebojše Vukanovića. Ostaje još dakle da i Čović završi svoj dio posla ili će napokon i on biti ozbiljno načet i kompromitiran ako ovog puta promaši. 

#BiH