Piše : Slađan Tomić

Krik Gordane Katana

Nakon što je stranački šef Srđana Mazalice seksistički vrijeđao novinarku BN-a Slađanu Jašarević, poslije i novinarku FTV-a Arijanu Saračević-Helać, nakon što je novinaru FTV-a Miši Vidoviću poželio srčani udar…, sporni Facebook post novinarke Gordane Katane se ne može nazvati ni mjerom reciprociteta, već isključivo kao krik za spas novinarstva kao slobodne profesije i glas da se na novinare ne smije i neće ‘udarati’. 

Ako novinari za pošten i objektivan rad dobiju poruke i ‘preporuke’ kakve im upućuje vlast, šta poručiti Mazalici i ostalima u toj vlasti koji ne rade svoj posao dobro a primaju daleko veće plate od novinarske?

Iz tog razloga i linč na Gordanu Katanu liči na one sebične, zavidne i zle ljude koji ne vide gredu u svom dvorištu, ali vide slamku u tuđem. 

Degutantno bi bilo meni kao mladom novinaru komentarisati rad kolegice Gordane Katana. Poziv Srđanu Mazalici da izvrši suicid na prvo čitanje je skandalozan. Na drugo, ko hoće da pročita, je njen poziv na povlačenje iz politike i potpuno odsustvo mogućnosti na širenje retrogradnih stavova koje proizvodi Mazalica. Gordana Katana, isprovocirana akcijama vlasti imala je reakciju, a nakon njene reakcije uslijedio je linč. 

Osjetljiva bosanskohercegovačka javnost - uskogledno čitajući metaforičke poruke - ne vidi kriminal oko sebe, opravdavajući tako svojim stavovima nerad vlasti i bijedu u kojoj živi. Takva površnost i dovela je do ambijenta u kojem Mazalica i njegove stranačke vođe kupuju avione, kamione i voze se helikopterima, dok na drugoj strani pola miliona ljudi u BiH svaku noć gladni legnu u krevet.

Gordana Katana imala je za cilj navesti Mazalicu na razmišljanje, onako naivno, kao da ga takve moralne dileme uopšte grizu?! 

Nadalje, da je Katana ‘preporuku’ – ‘treba da se ubije i planetu spasi od mogućnosti da se razmnožava’ dala nekome od građana, to bi možda bio i govor mržnje i narušavanje javnoga morala, ugrožavanje sigurnosti... Ovako, Katana je iznijela svoje mišljenje prema političkom dužnosniku. Mazalica je, prema praksi Evropskog suda za ljudska prava, podložan većoj kritici javnosti. 

Katana nije pozivala na kupovinu glasova, stranačko zapošljavanje, političku diktaturu, sjevornokorejski sistem poslušnosti (sjetimo se najave zakona kojim bi se neistomišljenici kažnjavali!), - Gordana Katana je samo ispustila krik - za spas ovog društva, u čije spasenje mnogi od nas više ne vjeruju.


(* Slađan Tomić je novinar na TV 1)

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android