Piše : Rasim Belko

Dok se uprava izvinjava Čoviću, dionice Aluminija u naglom padu

Radnici Aluminija najavili su u četvrtak da će početkom narednog mjeseca izaći na proteste pred zgradu HDZ-a, a potom i pred Vladu FBiH. 

Kako su poručili nakon sastanka Skupštine Sindikata, takva odluka je donesena nakon što je - po svemu sudeći - propala prva faza pokretanja Aluminijeve ljevaonice. 

Sindikat ima dva zahtjeva u slučaju otpuštanja radnika Aluminija: osiguranje otpremnina i uplata penzijsko invalidsko osiguranja za radnike. Uprava Aluminija je šturim saopćenjem navela da
plan oporavka kompanije nije propao i da su otpremnine za radnike neupitne, kao i novac za PIO, premda nisu naveli iz kojih sredstva planiraju ispoštovati zahtjev Sindikata.

Međutim, očito je da su radnici detektovali glavnog krivca za stanje u Aluminiju. Kadrovi HDZ-a, pod vodstvom Dragana Čovića, decenijama su krčmili imovinu Aluminija koju su radnici gradili. Za to vrijeme rasli su dugovi kompanije, plate menađmenta i dalje su bile na nivou federalnih ministara… To je trajalo dok Aluminiju nije isključena struja zbog milionskih dugovanja.

Pokušali su iz HDZ-a krivicu prebaciti na Vladu FBiH i od iste tražiti da rješava problem Aluminija, ni u jednom trenutku ne pozivajući na odgovornost male dioničare kao ni Vladu Republike Hrvatske, koja je sa 12 posto dionica značajan suvlasnik mostarske kompanije.

Dug Aluminija danas je veći od 400 miliona KM, od čega najveći dio za struju, radnici su na ulici i u neizvjesnosti očekuju rasplet. 

Teško je povjerovati da će Finansijska policija i Kantonalno tužilaštvo u Mostaru procesuirati krivice za krah mostarskog giganta. I u jednoj i drugoj instituciji nalaze se kadrovi HDZ-a.

Primjerice, iako zakonski neovisno tijelo, Finansijska policija FBiH djeluje unutar Federalnog ministarstva finansija, na čijem čelu je visokorangirani kadar HDZ-a ministrica Jelka Milićević. Da je cilj bio zaustaviti netransparentan rad u Aluminiju i procesuirati odgovorne, Tužilaštvo i Finansijska policija ne bi čekali da kompanija dosegne neplativih 400 miliona KM duga.

Krah Aluminija je model djelovanja etno-nacionalnih politika u BiH. Protekle sedmice je još jedna firma pod kontrolom HDZ-ovih kadrova dospjela na listu opustošenih. Vlada FBiH je na
posljednjoj sjednici dala prethodnu saglasnost za pokretanje stečaja Poslovnog sistema Vitezit. Federalni ministar energije, rudarstva i industrije poručio je da je stečaj Vitezita bio neminovan,
jer je Vlada do sada isplatila milionske odštete samo po osnovu tužbi radnika. Čak i kada je Vlada Vitezitu pomogla sa 18 miliona KM, rezultata nije bilo. 

U pokušaju spašavanja Aluminija Vlada FBiH će u septembru ponovo razgovarati s dva nova investitora, koji su iskazali želju za strateško partnerstvo u Aluminiju. Radi se o britanskoj i kineskoj kompaniji. Kinezi su već aktivni u BiH. Kakve uslove nude novi potencijalni spasioci Aluminija još nije poznato.

U vrijeme kada Vlada grčevito traži spas za kompaniju, Aluminij svaki dan gubi na vrijednosti. Cijena dionica Aluminija na Sarajevskoj berzi u konstantnom je padu. Dok se uprava Aluminija
izvinjavala Čoviću za navodne lične neugodnosti nakon gašenja kompanije, cijena dionice Aluminija pala je na 50 KM. 

Na Sarajevskoj berzi 18. juna dionice Aluminija prodavane su po 80 KM, dok su u petak, 23. augusta, Aluminijeve dionice prodavane po cijeni od 50 KM. U posljednjoj transakciji prodato je sto dionica Aluminija.

Loše vođenje, netransparentost i rasipništvo, te politička kontrola kompanije od strane vodeće hrvatske stranke, doveli su mostarskog giganta pred sami kraj. Zbog Čovićeve ekonomske
konstitutivnosti i legitimiteta, Hercegovna sa zebnjom čeka septembar.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android