Piše : Rasim Belko

Dodikov bečki đavolji pakt 

Putevi političke prostitucije Milorada Dodika odveli su lidera SNSD-a u đavolji pakt sa italijanskim i austrijskim nacionalistima. Udruženi u populističkim stavovima i borbi za nemoguće, Dodikov SNSD, Sjeverna liga Italije i Slobodarska partija Austrije dogovorili su “saradnju u oblastima od zajedničkog interesa.” A zajednički interes svih populista svijeta, pa i ove trojke potpuna je suprotnost ciljevima razvijenog dijela civilizacije. Između ostalih, italijansko-austrijski nacionalisti protive se migracijama, a Sjeverna liga smatra i da je EU diktatura birokratije. Dodik je, u izolaciji od zapadne politike, krenuo još jednom stazom sunovrata.

Promjene političkog kursa nekada miljenika međunarodne zajednice, a danas izoliranog Dodika, postale su svakodnevnica. One koje je nekada nazivao ratnim zločincima danas plaća iz budžeta. Tek povremeno se lider SNSD-a odvaži i počne pričati o interesima Bosne i Hercegovine, koju predstavlja tek silom prilika. Njegovo licemjerno ponašanje je nagrađeno zvižducima Sarajeva. Ta podvojenost političke ličnosti i najrigidnijeg predstavnika socijaldemokrata igdje u svijetu postala je fenomen za politologe, ali i psihologe. Mnogi ga vide kao najboljeg učenika političke škole Aleksandra Vučića. Od svog mentora odlično je „pokupio“ znanje političke prostitucije.

U Briselu će Vučić i Dodik da obećaju sve i zakunu se na evropske vrijednosti, ali će krajičkom oka gledati ka Rusiji i svemu što je suprotno tim evropskim vrijednostima. I jedan i drugi vole Putina, više na štetu zapada nego što su neka vrsta spone između ta dva svijeta. U jezgro političkog djelovanja dvojca Vučić-Dodik savršeno se uklapaju populisti i nacionalisti iz italijanske Sjeverne lige i austrijske Slobodarske partije. Austrijski nacionalisti imaju i sporazum sa Putinovom Jedinstvenom Rusijom.

Zajednički separatistički snovi i planovi austrijsko-italijanskih nacionalista i lažnog socijaldemokrate Milorada Dodika put su političkog sunovrata. Jer, mržnja prema migrantima i cijepanje granica u Evropi koja teži ujedinjenju je unaprijed osuđeno na propast. Nije novo da Dodik igra na ivici i ispituje puls domaće javnosti i međunarodne zajednice. Jedino pomalo čudi da je u bh. javnosti skoro izostala reakcija na Dodikov đavolji pakt, u kojem su kolu i oni što su se svojevremeno zalagali za otcjepljenje RS od BiH.

Iako je Dodik, izoliran od međunarodne zajednice, ostao samo fizički i verbalno jak, a njegova politička djelovanja svedena na prijetnje i proizvodnju tenzija, Dodikovo koketiranje sa novim partnerima ne bi smjeli proči ispod radara domaće javnosti i međunarodne zajednice. Jer Dodik, ma koliko nebitni bili nacionalisti s kojima se udružio, iz toga crpi snagu da sačuva moć u RS, a tako i bude najveća prepreka na putu BiH ka eurotlanskim integracijama. Posmatrano sa aspeta aktuelnog trenutka u BiH, u kojem će Dodik imati predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministre u istom, đavolji pakt iz Beča mogao bi dovoljno ugroziti težnje evropskog puta BiH.

U situaciji političkog rasula na probosanskoj političkoj sceni i Čovićevog savezništva sa Dodikom, pred Bosnom i Hercegovino su četiri teške godine. Ko preživi pričat će.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android