Piše : Armin Aljović

Špirićeva tužba protiv Patrije i američke sankcije književniku

Krajem 2014. na Patriji smo objavili transkript iskaza tužiteljima bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, iz kojih se vidi da Nikola Špirić od Kemala Čauševića traži određene povlastice za neke firme. 

U tom faksimilu Čauševićevog iskaza u Državnom tužilaštvu navedena su imena političara koji su, kako je potvrdio, od njega tražili ogromne finansijske povlastice za određene firme ili druge usluge. Među tim političarima je i aktuelni državni zastupnik SNSD-a Nikola Špirić.

Zbog tog teksta Špirić nas je tužio. Narušen mu je ljudski, etnički, stranački, državnički i svaki drugi dignitet. U novembru 2015. godine njegov advokat i on se nisu pojavili na ročištu, pa je sudinica Općinskog suda u Sarajevu odbacila tu tužbu. Nekoliko mjeseci kasnije, kada je pokušavao oživjeti tužbu protiv Patrije, Špirićev advokat se pravdao da je tog dana „u jutarnjim satima osjetio jak bol u predjelu trbušne duplje sa mučninom i povraćanjem“, zbog čega se nije pojavio na ročištu. Srećom, sudinicu Nives Abdagić i nisu previše zanimali stomačni problemi Špirićevog advokata, pa pred sudom dalje nismo morali dokazivati kako Špirić jeste kriminalac. 

Evo nekoliko paragrafa iz teksta zbog kojeg se Špirić našao uvrijeđen: „U svom iskazu tužiteljima Državnog tužilaštva Čaušević je rekao da odmah nakon imenovanja na poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara, Špirić je od njega zatražio da izvjesnom Goranu Marinkoviću, odnosno njegovom preduzeću 'Marinković Comerc', vrati porez od 500.000 KM. Akt Poreske uprave RS kojim se zahtijevao povrat PDV-a bio je nečitko potpisan i nije se vidjelo ko je njegov potpisnik, pa je Čaušević zadužio svog pomoćnika Dževada Nekića da provjeri o čemu se radi. 

„Vrlo brzo, možda poslije pola sata, nazvao me Špirić i verbalno me napao i stavio mi do znanja da nije zadovoljan mojim ponašanjem. Obratio mi se riječima: 'Nisam to očekivao od tebe, lijepi moj direktore!' Bilo mi je jasno da nešto nije uredu, jer što bi se on brinuo o nečemu što je zakonito, a ukoliko je sve čisto, zašto bi bilo kome smetalo da se provjeri“, izjavio je Čaušević.

Nakon Špirićeve intervencije Čaušević je pola miliona KM vratio firmi ''Marinković Comerc'' bez dodatnog problematiziranja, jer ''nije želio da remeti dobre odnose sa premijerom''. 

***

„Čaušević je Špirića optužio i da je oslobađanjem poreza šećerane iz Bijeljine državu za šest godina oštetio za oko 60 miliona KM. Taj slučaj Čaušević dovodi u vezu sa kupovinom stana u Beču za Špirićevu kćerku.“

Špirić će nedugo nakon tog teksta govoriti pred Parlamentom Bosne i Hercegovine: „Mislim, nisam ja cvjećka, ali pitajte pravosudne institucije da li me provjeravaju.“ 

Tu je, zapravo, i ključ svih bosanskohercegovačkih problema. „Pitajte pravosudne institucije da li me provjeravaju“ objašnjava uzrok svih nevolja građana Bosne i Hercegovine. Špirićevo „Pitajte pravosudne institucije da li me provjeravaju“ objašnjava zbog čega je Bosna i Hercegovina najsiromašnija u regionu, zbog čega je zemlju u posljednjih nekoliko godina napustilo više od 150.000 mladih ljudi i zbog čega tako brzo idemo ka društvenoj kataklizmi.

U subotu je State Department Špiriću uveo sankcije "zbog uključenosti u korupciju". Za pravosuđe Bosne i Hercegovine Špirić je uzorni građanin i priznati književnik. Iz Američke ambasade u Sarajevu su objasnili: „Državni sekretar SAD Michael Pompeo i Ministarstvo inostranih poslova SAD posjeduju vjerodostojne informacije da je gospodin Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od iste...“

Ništa to, pitajte pravosudne institucije u BiH da li me provjeravaju“, pojasnit će Špirić.