Piše : Armin ALJOVIĆ

Lukačevo lažeš državi i Čamparina šutnja

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač optužio je predsjednika SDP-a BiH i zastupnika u Federalnom parlamentu Nermina Nikšića da laže. "Javnost treba da zna da je sve ono što je gospodin Nikšić iznio za govornicom Parlamenta laž“, rekao je Lukač.

„Nijedan njegov navod ne stoji niti ima ikakvog osnova“, zaključio je prvi čovjek Federalne uprave policije.

„On laže“, kaže Lukač. „Nijedan njegov navod nema osnova“, bijesnio je Lukač miješajući čas ulični čas policijski rječnik. Uz to, šef Federalne policije je prvom čovjeku najveće opozicione partije u zemlji i bivšem federalnom premijeru uz psovke i prostakluke poručio i "da se ide liječiti ili tražiti pomoć."

„Poručio bih gospodinu Nikšiću da se malo sabere, da se ide liječiti ili tražiti pomoć. Ovo su paranoične izjave."

Šta je nagnalo iskusnog policajca, dugogodišnjeg prvog čovjeka FUP-a da koristi tako prizeman rječnik i vrijeđa jednog federalnog zastupnika kojem su povjerenje dali građani Federacije BiH? Nikšić je, čitajući svoje zastupničko pitanje na sjednici Federalnog parlamenta, između ostalog upitao da li je Lukač formirao poseban istražni tim protiv zvaničnika SDP-a, spočitavajući mu, doduše, nezakonito prisluškivanje. Naime, FUP je godinama radio bez nadzora Federalnog parlamenta odnosno Nezavisnog odbora, što je, niko ne kaže da jeste, ali je vrlo moguće, FUP bio zloupotrebljavan od stranke, naprimjer, SDA.

„Idi se liječiti ili tražiti pomoć“, dobio je Nikšić iznenada odgovor od Lukača putem medija, do tada vjerujući kako mu odgovor treba doći službenim putem vrlo konkretniji, usko vezan za pitanje koje je postavio, dakle, o mogućim zloupotrebama u FUP-u.

U okolnostima pravne države, gdje se poštuje ustav i zakon, Lukač ne samo da bi zbog svog ponašanja prema najvišim zakonodavnim tijelima u zemlji, i formalno i pravno svom šefu, bio smijenjen, već bi zaglavio u zatvoru i do pet godina. Gdje je to toliko Lukač preletio? On nije uvrijedio Nermina Nikšića, on je uvrijedio jednog legitimnog federalnog zastupnika koji, zajedno sa još 97 kolega u Federalnom parlamentu, čini najveću zakonodavnu vlast u Bosni i Hercegovini, odmah nakon Državnog parlamenta. Krivični zakon FBiH je za takav propust namijenio zatvorsku kaznu i do pet godina. Naime, u federalnom Zakonu o krivičnom postupku stoji da „službena osoba koja u obavljanju službe drugog zlostavlja, nanosi mu teže tjelesne ili duševne patnje, zastrašuje ga ili vrijeđa, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina“. 

Na pitanje da li je formirao poseban istražni tim protiv zvaničnika SDP-a, Lukač je Nikšiću mogao odgovoriti sa „da“, uz jasno obrazloženje zbog čega „da“, ili mu je mogao odgovoriti sa „ne“, opet obrazlažući zašto „ne“, ali mu nikako nije mogao odgovoriti, dakle, nije ostavljena takva mogućnost, sa „idi se liječi ili traži pomoć“.
 

Treba samo zamisliti šta bi se desilo da je, recimo, direktor Savezne kriminalističke policije Austrije Franc Lang rekao austrijskom parlamentarcu Andreasu Schiederu, ili, šta znam sada, recimo, Christianu Kernu da laže i da se treba liječiti. 

Kako izgleda i šta se desi kada država ne sankcioniše udar na vlastiti suverenitet, poput nesumnjivo Lukačevog mini državnog udara, najbolje se vidjelo u slučaju hadezeovog komesara u MUP-u HNK Ilije Lasića, kada se najvišem državnom vrhu Bosne i Hercegovine popriječio na Ivan Sedlu i zaustavio ucviljene migrante koji su od užasa vlastitih zemalja zapali u užas nacionalnih politika u Bosni i Hercegovini. Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampra se na društvenim mrežama pravda i za najmanje medijske kritike, ali još uvijek ništa ne vidi sporno u nasrtajima Lukača na Federalni parlament.