Piše : Amra VARATANOVIĆ

Politički sijači mržnje i smrti

Šta ako govor mržnje pređe u zločin iz mržnje? Pitanje je koje bi svaki čovjek trebao postaviti sebi slušajući huškačke, nacionalno obojene i prijeteće izjave bh. političara.

Kada vam član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda kaže da „namjerno ističem našu domovinu koje se Hrvati nisu odrekli u ratu, a to neće učiniti ni u miru“, da li to treba shvatiti kao privrženost toj istoj domovini ili pak kao prijetnju miru koji imamo.

Kome je ovakva poruka upućena i kako je shvatiti?

Kad vam isti taj Čović bez pokrića kaže da „bošnjačke stranke“ prave bošnjački entitet zar to nije raspirivanje nacionalne mržnje.

Kada Milorad Dodik iz Banja Luke sukne da nisu pravi Srbi koji su pripadnici Oružanih snaga BiH i kada ih poziva da napuste državne institucije i Sarajevo, a iz Beograda poruči po ko zna koji put da je BiH propala država nije li i to raspirivanje nacionalne mržnje. Nije li vrijeđanje Bošnjaka kada ih naziva muslimanima i kaže da ne priznaje sud gdje „musliman sudi muslimanu“.

Vodeći se „nacionalnim liderima“ svaki dan se pojavi novi dodik, novi čović koji Bosnu i Hercegovinu cijepaju, dijele, vrijeđaju, omalovažavaju. A sve iz straha da će njihov nacionalizam biti pobijeđen. Od onih koji priznaju i gaje multietničnost kao bit života i suživota na prostoru BiH kao što je to već hiljadu godina iza nas.

Posljednje u nizu optužbe da četiri stranke sa sjedištem u Sarajevu SDP BiH, DF, SDA i SBB  stvaraju bošnjački entitet dokaz su straha koji se javlja kod nacionalističkih stranaka. Kako je to kazao jedan od visokopozicioniranih kadrova SDP BiH Čović ima strah od multietničkih stranaka, a noćne more od multietničkih društava.

I kada mediji prenose takve izjave, onda se optuže za govor mržnje ili dizanje tenzija umjesto da se javno prozivaju oni koji su to izgovorili.

Novinarska udruženja i institucije koje prate rad medija često ističu postojanje jezika ili govora mržnje, naročito kada je riječ o on-line medijima gdje čitaoci putem društvenih mreža ostavljaju komentare koji obiluju mržnjom i vrijeđanjem. No, jasno je da sve polazi od dežurnih sijača mržnje.