Članak

BLISKI ISTOK

Zapad je likvidacijom Sinwara dobio priliku da privoli Netanyahua da okonča rat u Pojasu Gaze

Yahya Sinwar ostaje samo jedna u nizu osoba s kojom neki događaju počinju i završavaju se, a procesi se nastavljaju sa novim akterima u drugim događajima i drugim vremenima.

Piše: Armin Sijamić

Jučer je izraelska vojska (IDF) ubila Yahyu Sinwara, jednog od vođa palestinskog Hamasa. To je događaj koji bi mogao pomoći Zapadu da privoli izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na primirje u Pojasu Gaze, jer je uklonjen jedan od odgovornih za rat koji je počeo 7. oktobra 2023.

„Masovnog ubicu Yahyu Sinwara, odgovornog za masakr i zločine od 7. oktobra, danas su ubili vojnici IDF-a“, poručio je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz nekoliko sati nakon što su se na društvenim mrežama pojavile fotografije ubijene osobe koja je ličila na vođu Hamasa, iako je lice bilo unakaženo povredama.



Prve informacije su govorile da je ubijen u zračnom napadu, zatim nakon što je tenk otvorio vatru. Potom se pojavila vijest da je Sinwar ubijen u razmjeni vatre sa izraelskim vojnicima u gradu Rafah, a onda i snimak sa drona na kome se vidi ranjen. Čini se da izraelska vojska nije znala s kim se sukobljava, odnosno da je Yahya Sinwar do smrti bio neuhvatljiv za izraelske službe.

U narednom vremenu biće poznati detalji, ali ono što je već sada poznato je da su na licu mjesta bili izraelski vojnici, koji su i podijelili fotografije na društvene mreže. Sa tijela su uzeti uzorci DNK i poslati su u Izrael, a onda je potvrđeno da se radi o Sinwaru.

Kraj za „čovjeka duha“

Likvidacija Sinwara važna je pobjeda za izraelsku vojsku i premijera Benjamina Netanyahua. Sinwar se smatra najodgovornijom osobom za napad 7. oktobra 2023. godine, u kome je ubijeno 1.200 civila i vojnika u Izraelu i kada je odveden 251 talac. Taj upad u Izrael pokrenuo je rat koji traje do danas, i u manjoj ili većoj vjeri zahvata Liban, Jemen, Irak, Siriju i Iran.

Sinwar je decenijama bio meta izraelskih službi, a u zatvoru je proveo 22 godine, osuđen za otmicu i ubistvo dva izraelska vojnika 1989. godine. Izdržavanje četiri doživotne kazne su prekinute 2011. godine, kada je pušten u razmjeni za izraelskog vojnika Gilada Shalita. Nakon puštanja iz zatvora postao je jedan od čelnika Hamasa, a od augusta ove godine bio je vođa čitavog pokreta, nakon što je u julu ubijen šef Političkog biroa Ismail Haniyeh u Teheranu.

Zbog toga što se godinama uspješno skrivao od izraelskih službi, posebno od izraleskog upada u Pojas Gaze koji traje više od godinu, nazvan je „čovjek duh“. Smatralo se da se krije u famoznim Hamasovim tunelima, zajedno sa taocima odvedenim 7. oktobra, i da odatle upravlja operacijama.

Jučerašnja likvidacija nije izvršena u tunelima, što bi bilo važno za narativ kojeg je od prvog dana rata nametnula Netanyahuova vlada da se pripadnici Hamasa skrivaju u tajnim prolazima ispod bolnica i civilnih objekata, već u blizini izbjegličkog kampa u gradu Khan Yunis, gdje je i rođen prije 62 godine. Bio je naoružan i sa dva tjelohranitelja kretao se pored izraelske vojske i pružao otpor, baš kao i njegov mlađi brat Mohammed Sinwar, pripadnik vojnog krila Hamasa.



Poslije Sinwara

Način na koji je Sinwar ubijen govori o borbama u Pojasu Gaze. Očito je da klasičan front ne postoji i da male grupe pripadnika Hamasa napadaju izraelske trupe kada im se ukaže prilika, što će reći da se radi o gerilskoj borbi. Video materijali na društvenim mrežama uglavnom pokazuju izraelsku vojsku ulogorovanu i Hamasove borce koji ih napadaju. Dakle, klasičnog fronta nema, a izraelska vojska je slomila Hamasovu vlast koja je postojala prije 7. oktobra.

Mjesecima vojska ne izvodi velike kopnene operacije, već vrši funkciju okupacije Pojasa Gaze. Eliminacijom Sinwara izraelska vojska nema jasnog neprijatelja i Hamas nastavlja da postoji kao pokret kojim bi se trebala baviti policija, a koji na bazi ideje otpora okupaciji regrutuje članove.

Smrt Sinwara dobra je vijest za Zapad, budući da je najveći broj tamošnjih država Hamas proglasio terorističkom organizacijom. „Neću oplakivati smrt terorističkog vođe poput Sinwara, nekoga ko je odgovoran za teroristički napad 7. oktobra“, rekao je britanski ministar odbrane John Healey.

Američki predsjednik Joseph Biden nešto kasnije je rekao da je ovo „dobar dan za Izrael, Sjedinjene Države i za svijet“, dodavši da je „ovo bez sumnje dan olakšanja i prisjećanja, sličan scenama kojima smo svjedočili širom Sjedinjenih Država nakon što je predsjednik Obama naredio operaciju da se ubije Osama bin Laden 2011. godine“. Izrazio je uvjerenje da Hamas „više nije u stanju izvršiti još jedan 7. oktobar“.

Kako je sada jasno da je Hamas obezglavljen, novi vođa bi mogao biti prihvatljiviji Zapadu u namjeri da se zaustavi rat u Pojasu Gaze. Netanyahu je sinoć poručio da se rat nastavlja i da Hamas neće upravljati Pojasom Gaze, što je obećao i nakon pokretanja napada nakon 7. oktobra. Hamas je na to već pristao, de facto priznavajući Izrael kao državu i predavajući vlast međunarodno priznatim vlastima na Zapadnoj obali, u dogovoru kojem je posredovala Kina.

Pitanje koje ostaje na stolu jesu taoci do kojih Izrael bezuspješno pokušava doći više od dvanaest mjeseci. Ostaje i pitanje ko će kontrolisati granični prijelaz iz Pojasa Gaze prema Egiptu i da li će se izraelske snage povući iz palestinske enklave. Nakon toga, otvara se pitanje obnove srušene Pojasa Gaze i kako da primirje preraste u mir.

Treba se prisjetiti da je Hamas prihvatio Bidenov prijedlog o primirju, a Netanyahu odbio. Sada kada više nema vođa Hamasa sa kojima su pregovarali, lica sa potjernica i crnih lista, stvari su jasnije, jer je pritisak opet na izraelskim vlastima. Kako više nema rukovodstva Hamasa nastavak rata znači rat protiv Palestinaca, koji žele nezavisnu državu i koji ne žele da budu okupirani.

Ako se to ne desi, neka vrsta otpora Izraelu opet će se pojaviti, bez obzira da li Hamas postoji i stvari se tako vraćaju tamo gdje su bile jučer, prije dvanaest mjeseci, pet, dvadeset ili sedamdeset godina. Yahya Sinwar ostaje samo jedna u nizu osoba s kojom neki događaju počinju i završavaju se, a procesi se nastavljaju sa novim akterima u drugim događajima i drugim vremenima.

#Aktuelno #ArminSijamić #BenjaminNetanyahu #Hamas #Izrael #Palestina #PojasGaze #SAD #YahyaSinwar