Članak

ODLUKA PARLAMENTA

Ukrajina: Izglasano prvo ratno povećanje poreza, cilj je prikupiti milijarde za oružje i plate vojnika

Jaruslav Željeznjak iz stranke Holos rekao je da je 247 od 450 zastupnika u Vrhovnoj Radi glasalo za povećanje poreza.

(Patria) - Ukrajinski parlament usvojio je prvo ratno povećanje poreza kako bi zemlja podebljala svoje finansije s obzirom na rat koji traje već dvije i po godine i ne nazire mu se kraj.

Jaruslav Željeznjak iz stranke Holos rekao je da je 247 od 450 zastupnika u Vrhovnoj Radi glasalo za povećanje poreza.

Ukrajinska vlada je u julu prvi put od početka rata predložila povećanje poreza kako bi prikupila milijarde dolara za oružje i plate vojnika.

Ministarstvo finansija je saopštilo da će novo oporezivanje ove godine osnažiti budžet sa 23,2 milijarde hrivnji, i donijeti 141,1 milijardu sljedeće godine.

Za Ukrajinu strana finansijska pomoć i dalje ostaje ključna za budžet zemlje.

Ministarstvo ističe da se sva nevojna potrošnja isključivo finansira od ukrajinskih međunarodnih partnera te da se ta sredstva ne smiju koristiti za vojne potrebe.

Od početka ruske invazije Ukrajina je od Zapada primila gotovo 100 milijardi dolara vrijednu ekonomsku pomoć za plate u javnom sektoru, penzije i ostalu društvenu potrošnju.

Kijevu je potrebno dodatnih 12 milijardi dolara do kraja 2024. za odbranu. Očekuje se da će deficit budžeta za sljedeću godinu iznositi 38 milijardi dolara.

Prema novom zakonu, ratni porez za pojedince povećava se na 5% s trenutnih 1,5%, rastu porezi za individualne poduzetnike i mala preduzeća, a uvodi se 50% poreza na dobit banaka i 25% poreza na dobit finansijskih kompanija.

Novi porezni sistem primjenjivat će se retroaktivno, od početka oktobra. Uz nove poreze vlada je povećala zaduženje na domaćem tržištu i restrukturirala strani dug, čime bi u iduće tri godine trebala uštedjeti 11,4 milijarde dolara.

#aktuelno #Ukrajina #oružje