Članak

PRAVNI EKSPERT

Išerić p(r)ozvao CIK: Kandidatima NES-a u Vogošći brišu se glasovi, to se mora objasniti ili građanima ili tužilaštvu

Pravni ekspert i član Predsjedništva Narodnog evropskog saveza (NES) BiH Enver Išerić već u dva navrata ukazuje na problem brisanja glasova kandidatima te stranke u općini Vogošća.

(Patria) - Pravni ekspert i član Predsjedništva Narodnog evropskog saveza (NES) BiH Enver Išerić već u dva navrata ukazuje na problem brisanja glasova kandidatima te stranke u općini Vogošća.

"Neka ovo objasni Centralna izborna komisija (CIK) BiH. Ovo će se morati objasniti - ili građanima ili tužilaštvu - naveo je Išerić.

U večerašnjoj objavi na svom Facebooku, Išerić ističe da je općinska izborna komisija u Vogošći jučer u 13.59 sati umanjila broj glasova za 11 NES-ovih kandidata u odnosu na rezultate koje su imali u 10 sati.

Ukupno umanjenje broja glasova je 49, precizira Išerić, te dodaje da je uvećanje primijećeno samo kod jednog kandidata - i to za dva glasa (sa 43 na 45).

Išerić je i sinoć objavio da općinska izborna komisija u Vogošći briše glasove kandidata NES-a, i time čini krivično djelo.

"Vidi se to iz priložene tabele rezultata na zvaničnoj stranici CIK-a BiH, koji su objavljeni u 10.08 i 13.59 sati na dan 7.10.2024. Obratiti pažnju na kandidata pod rednim brojem 2., 3. i 4", naveo je Išerić.

A potom je citirao Član 198 (Izborna prijevara) Krivičnog zakona FBiH:

"Ko krivotvori rezultate izbora ili glasanja za institucije u Federaciji dodavanjem, lišenjem ili brisanjem glasova ili potpisa, netačnim brojanjem glasova, neistinitim upisivanjem rezultata u izborne isprave ili na drugi način, ili objavi kao konačne rezultate izbora ili glasanja koji ne odgovaraju obavljenom glasanju, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina".

#CentralnaIzbornaKomisija #CIK #EnverIšerić #izbori #Kandidati #LokalniIzbori #Nes #Vogošća #aktuelno