Članak

RAT S UKRAJINOM

Putin naredio regrutaciju 133.000 vojnika u okviru ruskog jesenjeg poziva

(Patria) - Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je regrutaciju 133.000 novih vojnika na ruskom jesenjem pozivu koji počinje 1. oktobra i traje do kraja godine, prema dekretu Kremlja objavljenom u ponedjeljak, javio je Reuters.

Uredba, objavljena u ruskom državnom listu Rossiyskaya Gazeta, poziva da se izvrši regrutacija građana „od 18 do 30 godina, koji nisu u rezervnom sastavu i podliježu regrutaciji u skladu sa saveznim zakonom ... u broju od 133.000 ljudi.“

Šef ruskog vojnog ureda, viceadmiral Vladimir Tsimlyansky, rekao je da uslovi za regrute ostaju isti: dvanaestomjesečna služba u vojnim jedinicama u Rusiji.

„Želio bih da napomenem da regruti neće biti pozivani da učestvuju u specijalnoj vojnoj
operaciji u novim regionima“, citirala je Rossiyskaya Gazeta pomenutog viceadmirala.
Rusija rat u Ukrajini, koji je započela invazijom u februaru 2022. godine, naziva specijalnom vojnom operacijom. Kijev i njegovi saveznici to nazivaju ničim izazvanom agresijom.

Pozivajući se na rastuće prijetnje na zapadnim granicama Rusije, Putin je u septembru naredio da se ruska vojska poveća za 180.000 vojnika na 1,5 miliona aktivnih vojnika, što bi je učinilo drugom po veličini u svijetu nakon kineske.

#aktuelno #VladimirPutin #Rusija #regrutacija