Članak

MLADI TALENTI

Fondacija Amadeus talentiranim muzičarima ustupa instrumente na korištenje, poziv i građanima da se pridruže akciji

(Patria) - Fondacija AMADEUS Sarajevo, kao i svaki put do sada, pored organizacije koncerata, veliku pažnju poklanja mladim talentima iz Bosne i Hercegovine.

Vrijedne violine dali su na korištenje mladim talentovanim muzičarima: Antoniu Šariću iz Mostara i Hani Huseinbegović iz Zenice, a Udruženju djece sa posebnim potrebama OAZA Sarajevo darovali su pet gitara na trajnu upotrebu. Instrumenti će zvanično biti uručeni na koncertu 5. oktobra 2024. godine na muzičko-scenskom spektaklu REQUIEM u izvedbi Bugarske državne opere i baleta iz Stare Zagore.

"Neizmjerno sam zahvalna i počastvovana violinom koju ste mi poklonili na korištenje. Vaša velikodušnost i podrška znače mi više nego što mogu izraziti riječima. Obećavam da ću marljivo raditi i posvetiti se svom usavršavanju s ovom violinom, kako bih opravdala vaše povjerenje i uzvratila ovu čast kroz svoj muzički zivot. Još jednom, od srca hvala", navela je Huseinbegović.



Antonio Šarić se zahvalio na instrumentu koji će mu pomoći da nastavi učiti i razvijati svoj glazbeni talent.

"Radujem se svečanoj dodjeli koja će se održati 5.10. u Sarajevu. Hvala vam na podršci", poručio je Šarić.

Dosadašnjim korisnicima ovih instrumenata fondacija AMADEUS se zahvaljuje na besprijekornom održavanju instrumenata i želi im daljnje uspjehe u njihovim karijerama.

Anja Udovčić, učenica je Srednje muzičke škole Zenica, a violinu je dobila na korištenje prije četiri godine.

"Ovom prilikom se želim zahvaliti profesoru Emiru Nuhanoviću i fondaciji Amadeus iz Sarajeva na pozajmljenom instrumentu i ukazanoj prilici da svoje vještine usavršavam na izuzetno kvalitetnoj violini koja mi je omogućila brži napredak u mome školovanju. Sa ovim instrumentom sam učestvovala na raznim internacionalnim takmičenjima i seminarima kao što su "Primavera" u Bijeljini, "Stringfest" u Sremskoj Mitrovici, te "Zlatne stepenice" u Valjevu. Ovaj instrument mi je mnogo olakšao školovanje i profesionalni napredak te cijeli proces spremanja za festivale i takmičenja. Stoga sam jako zahvalna na ovoj ukazanoj prilici i samoj saradnji sa profesorom Emirom Nuhanovićem i fondaciji Amadeus koji su mi omogućili sviranje na ovom divnom instrumentu".

Maira Isaković u novembru 2019. godine od Fondacije za umjetnost i obrazovanje "Amadeus", na čelu s maestrom Emirom Nuhanovićem i uz velikodušnu pomoć akademika, dr., profesora Yevgeny Xaviereffa, dobila je violinu, instrument
izvrsnog kvaliteta i njemačkog porijekla.

"Violina mi je donirana u sklopu ceremonije i muzičko-scenskog spektakla "Carmina Burana" koji je održan u dvorani "Mirza Delibašić" u Sarajevu. Od tog trenutka su prošle četiri i po godine u toku kojih sam aktivno svirala na instrumentu, te je bio od velike pomoći u mom muzičkom usavršavanju i obrazovanju. Ovom prilikom se želim zahvaliti od srca na ukazanom povjerenju i neprocjenjivoj pomoći i prilici za korištenje pomenute violine. Kako bi nove generacije imale istu priliku za usavršavanje i korištenje ovog divnog instrumenta, predajem violinu nazad u ruke Fondacije za umjetnost i obrazovanje Amadeus".

Fondacija AMADEUS poziva građane da ukoliko imaju instrumente u svojim domovima, a koje ne koriste da ih ustupe ili fondaciji Amadeus ili nekom djetetu koje uči svirati instrument.

"Mi muzičari naše instrumente volimo i gledamo kao živa bića, a instrumenti "vole kad se sviraju". Zatvoreni u svojim kutijama ti Vaši instrumenti čekaju mlade virtuoze da iz njih oslobode muziku Mozarta, Bacha, Bethovena....Oživimo instrumente u rukama djece i dajmo priliku toj djeci da postanu dio najveće internacionalne porodice: MUZIČKE PORODICE.

Oni koji do našeg REQUIEMA 5. oktobra doniraju jedan instrument neka nam se jave i dobijaju besplatne ulaznice za REQUIEM. Vidimo se 5. oktobra 2024. godine u KSC Skenderija. I ne zaboravite: Ulaganje u obrazovanje je najbolja i najsvetija investicija za budućnost svake države. Ono što su u sportu naša Lana Pudar i Ismail Barlov, to su u muzici Antonio Šarić i Hana Huseinbegović, naše muzičke nade", poručuju iz Amadeusa.

#magazin1 #mladitalenti #violina #Requiem #EmirNuhanović