Članak

SKANDAL NAKON IZBORA

Vanredna sjednica Senata u ponedjeljak: Sud bi mogao dati konačnu riječ o izboru Zaimovića za rektora!

Piše: Amra Vrabac

Za ponedjeljak 30. septembra zakazana je vanredna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu nakon što je u petak u Rektorat stiglo rješenje Kantonalne inspekcije za inspekcijske poslove kojim se naređuje Univerzitetu u Sarajevu da poništi Odluku Senata o izboru rektora Tarika Zaimovića za mandatni period 2024-2028. kao i da poništi Javni konkurs za izbor rektora.

Na press konferenciji održanoj u petak nakon što je primio rješenje glavne kantonalne inspektorice prosvjetne inspekcije, rektor UNSA Rifat Škrijelj kazao je da neće postupiti po ovom rješenju. Njegov mandat ističe sa sutrašnjim danom.

U utorak 1. oktobra trebala bi biti održana svečana inauguracija novog rektora, 20. po redu za 75 godina postojanja Univerziteta. No, ono što baca mrlju na ovaj svečani čin je trenutna situacija i postupanje KUIP-a ali i istražnih organa koji postupaju po anonimnim prijavama nakon što je okončan izbor rektora Zaimovića.

"Javno obavještavam javnost da smo od izbora rektora bili suočeni sa anonimnim prijavama koje su prosljeđivane različitim institucijama od inspekcije, tužilaštva i Ureda za borbu protiv korupcije. Vladajućoj većini poručujem javno kao rektor ako dozvole ovakav grub nasrtaj na UNSA u trenutku kada meni ističe mandat, a drugi rektor nije preuzeo dužnost, Univerzitet bi po ovakvom neodgovornom postupanju ostao bez rektora", kazao je Škrijelj u petak.

On je kazao kako u aktu KUIP-a nema ni rečenice šta kada rektoru istekne mandat.

"Nema pravo inspektor da naređuje rektoru i Univerzitetu i mi ćemo to dokazivati. Očekujemo da naš osnivač, Kanton Sarajevo, riješi ovo u skladu sa zakonom", kazao je Škrijelj.

No, iz Vlade KS nisu se oglašavali o ovoj situaciji kao ni iz Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS čime se otvara dodatni prostor za sumnju da se politika uplela u akademsku zajednicu.

Advokat UNSA Enver Smajkan najavio je da će pred nadležnim sudom pokrenuti upravni spor, a da je ranije podnio krivičnu prijavu protiv ministrice i inspektorice.

Škrijelj je na istoj press konferenciji izrazio sumnju u postupanje ministrice Adne Mesihović te najavio da će tražiti njeno izuzeće.

On je još jednom potcrtao da osnivač UNSA Vlada i Skupština KS preuzimaju odgovornost za dalje događaje ako ne zaustave ovaj napad na autonomiju Univerziteta.

Prema saznanjima Patrije, sutrašnja sjednica Senata bit će burna, a neki od dekana spremaju se zatražiti imenovanje vršioca dužnosti rektora. S druge strane, otvara se pitanje zašto postoji Statut Univerziteta u Sarajevu i akademska autonomija, ako određene političke struje koje su od početka uključene u izbor rektora Univerziteta u Sarajevu mogu povlačiti poteze koji nanose nemjerljivu štetu Univerzitetu u Sarajevu.

Političke stranke koje čine vlast imaju obavezu i odgovornost da učine sve da se ovaj skandal što prije okonča prije nego nastanu štetne posljedice po ugled Univerziteta.

Podsjećamo, Tarik Zaimović u prvom krugu glasanja dobio je 23 glasa, a protukandidatkinja Almira Hadžović-Džuvo 19 glasova.

U drugom krugu Zaimović je dobio 24 glasa, Hadžović 21, a jedan listić je bio nevažeći.

#aktuelno #autonomija #KantonalnaInspekcija #Ministarstvo #RifatŠkrijelj #Statut #TarikZaimović #UNSA #VladaKS #Zakon